Růst podniků: exportéři a importéři z Čech jsou optimističtí

Čeští exportéři a importéři jsou v Evropě největšími optimisty, co se týče krátkodobého výhledu na růst obchodních příležitostí. Vyplývá to ze speciálního průzkumu, který pravidelně zadává bankovní společnost HSBC pod názvem „Průzkum důvěry v trhy“, a která poprvé obsahuje data z České republiky. Podle výsledků 83% respondentů z Česka očekává růst objemu obchodních příležitostí v následujících měsících. České firmy jsou optimističtější než Německé (66%), nebo Polské (70%) a překonávají i globální průměr (61%). V odpovědi na otázku, jak chtějí docílit obchodního růstu, bylo nejčastější odpovědí zvyšování produktivity, zlepšování zákaznické spokojenosti a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Ilustrační fotografie
reklama

„Česká republika těží z cyklických i strukturálních změn globální ekonomiky, oživení poptávky hlavního obchodního partnera – Eurozóny – a nízkých cen ropy. Očekáváme, že evropská poptávka bude nadále podporovat exportéry z České republiky, zatímco zlepšující se domácí poptávka bude podporovat dovoz zboží,“ říká Michael Hordley, generální ředitel HSBC v České republice. Podle ekonomů HSBC bude poptávka Eurozóny letos růst o 1,5%, tedy lépe než v roce 2014 (0,9%). Domácí poptávka by měla růst o 4,2% což bude znamenat podstatně lepší výkonnost než v roce 2014, kdy rostla o 2,2%.

Průzkum důvěry v trhy poskytuje detailní přehled i o tom, co České společnosti považují za klíčová finanční rizika, se kterými se setkávají – a sice s volatilitu měnových kurzů, volatilitu cen komodit a  neplnění závazků ze strany partnerů. „Je přirozené, že se České společnosti obávají vývoje měn a komodit, či schopnosti zákazníků platit za dodané zboží. Tyto faktory mají zásadní vliv na finanční situaci společností. Přestože exportéři a importéři nemohou měnovým či komoditním fluktuacím zabránit, mohou rizika s nimi spojená řídit a před negativními vlivy se chránit. Toho lze docílit pomocí oblíbených nástrojů „trade finance“ nebo „treasury solutions,“ dodává Hordley.

Průzkum, který si HSBC objednala u společnosti TNS, zkoumá rozpoložení a očekávání pro následujících šest měsíců mezi exportéry a importéry z 24 trhů z celého světa. Česká republika byla do studie zahrnuta poprvé. “Jsme rádi, že nově disponujeme daty pro Českou republiku v průzkumu, který poskytuje unikátní know-how o impulsech, které ovlivňují přeshraniční obchodní výměnu na největších trzích. Informace jsou to pro nás důležité i vzhledem k rostoucímu podílu exportu na HDP České republiky,“ komentuje průzkum Hordley. V české pobočce HSBC  se soustřeďujeme na podporu Českých firem v jejich zahraničních obchodních aktivitách. Proto jsou pro nás jejich názory na přeshraniční obchod velmi důležité,“ dodává.

Témata: ekonomika | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky