Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm z deseti Čechů dostává pod stromeček peníze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Peníze pod stromečkem někdy našlo anebo je pravidelně dostává téměř sedm z deseti Čechů. Nejčastěji je obdarovaní ukládají na horší časy. Zhruba stejný počet, asi třetina, jich peníze využije k povánočním nákupům, na chod domácnosti anebo si koupí něco jen tak pro radost. Těch, kteří peníze k Vánocům darují, je však méně, necelých 40 %, další pětina o tom uvažuje. Nejčastěji se finanční dary pod stromečkem objevují v podobě vhodně zabalené hotovosti a poukazů na zboží či služby. Podle průzkumu Pioneer Investments by vstupní investice do podílových fondů pod stromečkem potěšila asi pětinu dotazovaných a většinu z nich (87,5 %) by motivovala k pravidelnému nebo občasnému navyšování investice.

Svým blízkým dává k Vánocům finanční dárek každoročně 10,5 % Čechů. Tento trend roste s věkem a pravidelně penězi obdarovává až pětina lidí ve věkové skupině 45 – 60 let. Čtvrtina dotazovaných (26,9 %) pak finance jako vánoční dárek dala minimálně jednou a další pětina nad tím uvažuje. Čtyři z deseti respondentů by peníze pod stromeček nikdy nedali.

Pokud již Češi peníze pod stromeček dávají, pak většinou v podobě vhodně zabalené hotovosti (73,7 %) anebo ve formě poukazu na výběr zboží nebo služby (47,3 %). Hotovost je přitom doménou spíše starší generace, zatímco dárkové poukazy mají v oblibě mladší lidé. Jen malá část respondentů uvedla, že finanční dar svým blízkým dala v jiné formě, například v cenných papírech (2 %), investičních slitcích z drahých kovů (3 %) anebo v podobě nově založeného spořicího či investičního produktu se vstupním vkladem (1,7 %).

„I přesto, že řada lidí nevnímá peníze pod stromečkem jako osobní dárek, z průzkumu vyplynulo, že tuto formu volí poměrně vysoké procento oslovených Čechů. Často jde o model, kdy prarodiče či rodiče dospělých dětí volí variantu hotovosti pod stromečkem, protože si netroufají vybrat dárek sami. Jak data ukazují, u obdarovaných nepřevládá jednoznačná preference, na co peníze využívají. Protože jde v podstatě o neočekávaný příjem navíc, řada z nich jej ukládá na horší časy. Možná by právě oni ocenili, kdyby finanční dárek dostali již v podobě, která jim dokáže darované peníze dále zhodnocovat, tedy v například ve formě investice do podílových fondů,“ říká Dana Kryńska, ředitelka Marketingu a PR Pioneer Investments ČR. 

Ještě výrazně více je těch, kteří pod stromečkem peníze nacházejí. Nějaký finanční vánoční dar dostalo téměř sedm z deseti (67,2 %) Čechů, každoročně přitom více než třetina (35 %), nejčastěji pak lidé z nejmladší generace do 30 let (44 %). Z těch, kteří peníze k Vánocům nikdy nedostali, by takový dárek nevadil 15 %, zbývajících 18 % by o takový dárek ani nestálo.

Peníze, které respondenti k Vánocům dostávají, používají jako rezervu na horší časy (35 %), na povánoční nákupy ve slevách (33 %), na chod domácnosti (33 %) nebo si udělají jen tak radost (33 %). Asi pět procent lidí využívá finanční dary ke splacení dluhů a jen jeden z deseti je věnuje na dobročinné účely.

Na dotaz, zda by oslovené Čechy potěšil pod stromečkem dárek v podobě vstupní investice do podílových fondů, odpověděla pětina, že by jim udělal radost. Většinu z nich (87,5 %) by to také motivovalo k pravidelnému či občasnému navyšování investice. Necelá polovina (48,4 %) nad takovouto formou dárku nepřemýšlela a zbývající třetinu (31,3 %) by dárek v podobě vstupní investice příliš nepotěšil, protože investice jim nic neříkají.

„„Mít finanční osud ve vlastních rukou a nespoléhat se na jiné, ať už na stát nebo na jiný zázrak, je projevem zodpovědného přístupu každého z nás. Dlouhodobé a disciplinované budování finančního majetku, například pravidelným investováním do podílových fondů, by proto mělo být běžnou normou. Čím dříve v českých domácnostech sejmeme z investování jako možnosti pro zhodnocování úspor nálepku něčeho mimořádného, co je jen pro vyvolené, tím méně nás to bude finančně bolet.“.“ uzavírá Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR.

Témata:  Vánoce dárky, Vánoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy