Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přihlašujete nebo převádíte auto? Neopakujte stejné chyby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zejména po změně zákona je převod a přihlášení auta komplikovanější. Plno lidí dělá stále stejné chyby.

Od ledna letošního roku je komplikovanější přihlásit a odhlásit motorové vozidlo, ať už se bavíme o autě nebo motocyklu. Úředníci zrušili poměrně praktický institut polopřevodu, takže nyní je potřeba obstarat všechny úkony najednou na úřadě obce s rozšířenou působností v místě bydliště prodávajícího.

Sice se to od příštího roku změní a již bude možné provést převod na jakémkoli úřadě obce s rozšířenou působností, ale to nic nemění na tom, že institut polopřevodu, kdy jste jednoduše odhlásili auto na nového majitele a pak mu poslali doklady, načež si on auto dohlásil, již nejde praktikovat.

"Cílem změny mělo být ochránit zákazníky před nákupem vozu s nejasným právním původem nebo s chybami v dokumentaci,“ říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Když už se pak kupující a prodávající dokázali potkat v jednom čase na úřadě, docházelo ke komplikacím a chybám. Zde jsou nejčastější z nich.

Velmi častou chybou je absence všech potřebných dokladů k přehlášení vozidla, zejména pak malého a velkého technického průkazu. Pokud se obě strany dohodly, že vozidlo odhlásí a znovu přihlásí jedna z nich, často lidé zapomínají na to, že plná moc musí být notářsky ověřená "Administrativu odhlášení a přehlášení vozidla řešíme za naše zákazníky my, ať už auto kupují nebo prodávají,“ upozorňuje Svoboda.

Velmi často zapomínají lidé na řádné zákonné pojištění vozidla. Úřad vám auto nepřehlásí, pokud nemáte sjednané zákonné pojištění odpovědnosti. Pozor, pokud si sjednáváte sezónní pojištění, které může být někdy výhodné, například u aut provozovaných jen v určitém období jako třeba u motocyklů. Důležité je mít takovou smlouvu a zelenou kartu, která platí celý rok.

Obvyklou chybou je i absence evidenční kontroly nebo její vypršená platnost. Pokud si například děláte před převodem auta i technickou prohlídku, ta platí jako evidenční kontrola pouze deset dní.

Dnes již není možné provozovat vozidlo v tzv. polopřevodu. Prodávající, který se dohodne na administraci převodu se soukromým kupujícím, tak poměrně riskuje, neboť případná sankce za provozování nedohlášeného vozidla jde za ním. "Podle nové právní úpravy hrozí pokuta až 50 000 korun za opožděnou registraci vozidla,“ varuje Tomáš Svodoba z Auto ESA.

Pokud chce mít prodávající ale i kupující klid, je lepší se obrátit na zkušeného a prověřeného obchodníka s ojetými vozy, který vyřídí potřebnou administrativu za něj. Kupující nebo prodávající tak ušetří spoustu času, který by jinak strávil běháním po úřadech.  

Témata:  auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy