Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejoblíbenější hotel třicátníků? Mama hotel

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

O více jak čtvrtinu se během sedmi let zvýšil počet mladých, kteří bydlí u rodičů. Mama hotel si v současnosti užívá každý druhý muž (48 %) ve věku 25 – 30 let. Ženy se naopak snaží osamostatnit co nejdříve, ale i tak jich žije v tomto věku u rodičů téměř třetina. Mezi 30 – 35 roky života stále bydlí u rodičů 1 ze 3 mužů, u žen stejného věku již je to méně než pětina. Ve věku 35 – 40 let žije u rodičů stále každý desátý muž a každá dvacátá žena. Přitom mzda průměrného třicátníka se pohybuje okolo 30.000 korun a sazby hypotečních úvěrů jsou na nejnižší úrovni v historii. Vyplynulo to z interních dat Equa bank a z dat Českého statistického úřadu.

„Současná doba přeje mladým lidem a touze po osamostatnění nejvíce v historii.  Sazby hypoték jsou běžně pod dvě procenta. Byt za dva miliony korun se tak dá pořídit s měsíčními splátkami již pod sedm tisíc korun. Pronájmy se přitom pohybují kolem deseti tisíc korun měsíčně,“ vysvětluje Ondřej Hák, ředitel oddělení úvěrových produktů Equa bank.

Trend, kterému se často přezdívá mama hotel, k nám přišel z Itálie, kde u rodičů zůstává až 90 % třicátníků. Naopak nejdříve se osamostatňují mladí lidé na severu Evropy, kde mama hotel nemá tradici. „Mladí lidé v Česku často předpokládají, že jim v začátcích pomůžou rodiče a pořídí jim byt nebo jim alespoň budou platit pronájem. Když už přemýšlí nad vlastním financováním koupě nemovitosti, uvažují o půjčce lehce nad 1 milion korun na dobu 13 let. To dokládá, že mladí nedokáží odhadnout, kolik je hypotéka bude opravdu stát,“ vysvětluje Ondřej Hák.

Mama hotel je doména zejména mužů

Je známé, že u maminek ve většině případů zůstávají spíše synové než dcery. Toto pravidlo je znatelné i v Česku, kde se máminy sukně drží o polovinu více mužů než žen. Celkem pak u rodičů bydlí více jak čtvrtina (29 %) mužů mezi třicátým a čtyřicátým rokem života.

Třicátníkům se z domu nechce

Muži mezi 30 a 40 lety vydělávají v průměru 31 000 korun, přesto se nedokáží odpoutat od úsporného bydlení u rodičů. Podle psychologů se ale spíš jedná o pohodlí než o šetření financí. Poukazují však na to, že neschopnost odpoutat se od rodičů může vést k problémům v budoucím partnerském životě.

Hypotéku mladí bez problému utáhnou

Z průzkumu Equa bank vyplývá, že 42 % třicetiletých lidí finanční prostředky na své vlastní bydlení získalo u finančního ústavu. „S průměrnou mzdou okolo 31 000 korun není problém si pořídit nemovitost a financovat ji hypotečním úvěrem. V případě průměrné výši úvěru, který je dnes 1 800 000 korun, s cenou nemovitosti 2 000 000 korun a délkou splácení 30 let, je přibližná výše měsíční splátky přijatelných 6 644 korun. Přitom z našeho průzkumu vyplývá, že třicátníci jsou ochotni platit v průměru 8 250 měsíčně,“ vysvětluje Ondřej Hák.

Výhody hypotéčních úvěrů Equa bank

Pro účelové hypotéky a refinancování klienti získají garantovanou úrokovou sazbu 1,99 % ročně. U neúčelových hypoték je tato garantovaná sazba 3,99 %. Ke každé hypotéce navíc klienti získají finanční bonus 5 000 korun. Hypotéka je zcela bez poplatků, klienti neplatí za schválení úvěru ani za vedení úvěrového účtu. Equa bank také nabízí možnost bezplatných mimořádných splátek.

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy