Padesátníci berou úřady práce útokem. Nesmyslná diskriminace, tvrdí odborníci

Situace padesátníků na pracovním trhu je čím dál svízelnější. Každoročně zavítají na úřady práce desítky tisíc zkušených lidí, kteří chtějí pracovat, ale nemohou. Zaměstnavatelé totiž často upřednostňují mladší pracovníky. Podle Jozefa Pappa ze společnosti Stanton Chase, která se věnuje vyhledávání vrcholových manažerů, si lidé nad 50 let zaslouží víc respektu. Jejich nadhled získaný dlouholetou praxí totiž nelze ničím nahradit.

Ilustrační fotografie
reklama

Ta čísla jsou alarmující. Počet nezaměstnaných lidí, kterým je nad 50 let, v Česku neustále stoupá. V roce 2000 jich bylo 15 procent, teď už tvoří téměř třetinu nezaměstnaných. Zaměstnavatelé stále víc sází na mladší ročníky.

Těm zkušenějším pak už zbývá riskantní volba podnikání, předčasný odchod do penze, nebo registrace na úřadech práce. „Je stále více nezaměstnaných mezi lidmi nad 50 let, bohužel se často nedostanou ani do těch oficiálních statistik. Řada lidí nad padesát let svoji situaci právě neřeší ani úřadem práce, jsou prostě doma,“ říká Jozef Papp, ředitel české pobočky Stanton Chase s tím, že to je typické zejména pro ženy.

Zapojení starších lidí do práce podporuje i socioložka Jiřina Šiklová. „Uspokojení z práce se přenáší i do volného času, jsme pak milejší i k sobě i k našim blízkým. Také fyzické obtíže stáří se lépe snášejí, když má den a týden pracovní rytmus. Nepodceňujme, co děláme po padesátce, a jaký to má smysl,“ tvrdí Šiklová a dodává, že po práci si aktivní starší lidé většinou najdou čas na péči o vnoučata.

Česko je ke starším macešské

Česko se tak ocitá kvůli postoji ke starším lidem černou ovcí Evropské unie. Pomoci by měl i státní příspěvek za zaměstnance starší 55 let. Ten ocení zejména drobní zaměstnavatelé. Kombinaci dravého mládí a zkušeností podporují i špičky českého byznysu. „Je dobré kombinovat odhodlanost a dravost mládí s vyrovnaností a pokorou starších zaměstnanců. Taková spolupráce je nejen vzájemně obohacující, ale její výsledky mají často i mnohem trvalejší hodnotu,“řekla pro server pracenad50.cz generální ředitelka ING Pojišťovny ČR/SR Renata Mrázová.

„Diskriminace této generace mi přijde jednoduše nesmyslná,“ dodává Jozef Papp s tím, že to byli v roce 1989 také zaměstnanci, jimž je teď přes 50 let, kteří stáli jako demonstranti v ulicích u zrodu naší polistopadové demokracie.

Témata: lidé | úřad práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky