Technická na auto podraží až o polovinu. Co nás čeká nového?

Až o stovky korun od nového roku podraží povinná technická kontrola automobilů. Podle provozovatelů STK za to může zpřísnění pravidel, která zavádí stát. Každé auto bude na technické vyfoceno a snímky se automaticky odešlou do centrálního systému. Ministerstvo dopravy se ale domnívá, že důvod pro radikální, až padesátiprocentní zdražení neexistuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Za povinnou kontrolu auta tisícovku a možná i víc - i takovou cenu mohou čekat řidiči po prvním lednu. V částce se zřejmě odrazí zpřísnění kontrol. "Povinností bude udělat několik záběrů na to auto, včetně vin kódu, výrobního štítku, pohled zepředu, zezadu, a bude muset být zřejmé, že je v té konkrétní provozovně," vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Na začátku prohlídky se pod ni technik pomocí čárového kódu podepíše a jen on ji může ukončit. Protokol i fotografie budou pak automaticky uzamčené. Všechna data ze stanice technické kontroly odcházejí rovnou na ministerstvo dopravy. Mělo by se tak zabránit tomu, aby auto získalo osvědčení, aniž by fakticky projelo linkou.

Právě kombinace fotodokumentace a spojení s informačním systémem ministerstva dopravy ale může podle provozovatelů STK vést ke zdražení kontrol. "Každou stanici to stálo nemalé peníze, takže je možné, že by se to příští rok mohlo odrazit v cenách technických prohlídek," domnívá se například Petr Peterka, jednatel stanice technické kontroly.

A odhady zvýšení ceny? "Až padesát procent. Jsou stanice, které mají třeba pětistovku. Za tu se podle nás dobře už ta technická udělat nedá," myslí si Jiří Rejmon, předseda profesní komory STK.

Podle ministerstva ale náklady nejsou tak vysoké, aby se jimi ospravedlnilo tak velké zdražení. "Po těch malých provozovnách nechceme nějaké složité systémy. Stačí tam jakákoli fotografie, kterou pořídí, takže to není tak nákladné. Ale tu cenu určují STK, máme tu tržní prostředí, takže to záleží na nich," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Neřold.

Zdražení povinných kontrol bude v jednotlivých regionech různé. Tam, kde je cena už teď vyšší, nebude zřejmě rozdíl tak markantní.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky