Budoucnost ekonomiky? Čechy opouští optimismus, ukázal průzkum

Téměř dvě pětiny občanů (39 %) očekávají, že hospodářská situace naší země bude za pět let zhruba stejná jako dnes. Podobný podíl veřejnosti (36 %) se však domnívá, že se situace naší země zhorší. Oproti loňskému roku se tento podíl zvýšil o 8 %. Zlepšení ekonomické situace očekává čtvrtina občanů (25 %). V případě životní úrovně vlastní domácnosti se polovina lidí (53 %) domnívá, že k výrazné změně během pěti let u nich nedojde. Negativních odpovědí je však více než pozitivních (28 % : 19 %), což je rovněž změna oproti roku 2014, kdy byly tyto podíly vyrovnané.

Ilustrační fotografie
reklama

V listopadovém průzkumu se STEM znovu po roce zaměřil na výhledy českých občanů na budoucnost české ekonomiky celkově i na očekávání ohledně jejich vlastní domácnosti.

Ukazuje se, že optimismus z loňského roku se snížil, přesto jsou aktuální výsledky stále lepší než na počátku tohoto desetiletí. V loňském roce byl podíl lidí, kteří očekávali zlepšení hospodářské situace naší země v horizontu příštích pěti let, mírně vyšší než podíl těch, kteří očekávali zhoršení. Letos již tomu tak není, podíl pesimistů je o 11 procentních bodů vyšší než podíl optimistů.

Nejpočetnější skupinou však stále zůstává tábor těch, kteří předpokládají, že za pět let se hospodářská situace u nás nijak významně nezmění.

V předpokladech dalšího vývoje životní situace vlastní domácnosti lidé nejčastěji čekají stabilitu, více než polovina občanů totiž předpokládá, že jejich situace zůstane beze změn. V podílech odpovědí očekávajících zlepšení nebo zhoršení došlo k podobnému vývoji jako u výhledů na celkovou hospodářskou situaci. Podíl těch, kteří předpokládají, že se životní úroveň jejich domácnosti zhorší, je o 9 procentních bodů vyšší než podíl těch, kteří čekají zlepšení.

Optimistická očekávání ve výhledu na ekonomickou situaci naší země jsou méně častá u lidí starších (18 až 29 let: 30 % očekává zlepšení, 30 až 44 let: 29 %, 45 až 59 let: 23 %, 60 a více let: 19 %). Navíc se u občanů starších 60 let výrazně zvýšil podíl těch, kteří předpokládají, že se ekonomika naší země bude zhoršovat (z 28 % v roce 2014 na současných 43 %).

Ve výhledech na budoucnost české ekonomiky se významně liší stoupenci různých politických stran. Optimisty jsou nejčastěji sympatizanti TOP 09, dále také příznivci ANO a ODS. Naopak největšími pesimisty jsou stoupenci KSČM. V porovnání s loňským průzkumem se podíl těch, kteří očekávají, že se hospodářská situace země zhorší, zvýšil hlavně u sympatizantů ANO a KDU-ČSL (o 12 procentních bodů), což není úplně dobrá zpráva pro politické představitele těchto stran.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky