Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plátci DPH budou muset podávat kontrolní hlášení. Senátoři podali stížnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jednadvacet senátorů podalo ústavní stížnost proti takzvaným kontrolním hlášením. Ta budou muset od prvního ledna posílat každý měsíc finančním úřadům všichni plátci DPH.

Obsahovat přitom budou i citlivé údaje podnikatelů, které si teď všichni, především před konkurencí, úzkostlivě střeží. Podle ministra financí Andreje Babiše jsou však kontrolní hlášení bičem na nepoctivce a do rozpočtu přinesou navíc 6 miliard korun.

"Pro nás, jako pro živnostníky a podnikatele, je největší problém to obnažení podnikání - donaha, tedy předávání všech citlivých informací z obchodního prostředí. Ať už s kým obchodujeme, co obchodujeme, jak obchodujeme, kdy obchodujeme. A tyto informace mohou být zneužity," řekl TV Nova předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

S tím ale nesouhlasí ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "To kontrolní hlášení je účinný boj proti podvodům na DPH. Ročně nás tu organizovaný zločin okrade o 80 miliard," řekl TV Nova Babiš.

Plátci DPH, tedy živnostníci s vyšším než milionovým ročním obratem se bojí i nárůstu byrokracie a dalších výdajů. "V malých firmách, kde mají jednu účetní, budou muset nabírat další, protože je to velmi administrativně zatěžující," dodal Petr Bajer.

Nový zákon navíc dělá z finančních úředníků polobohy. Proti jejich verdiktu se totiž nebude možné nikam odvolat. Na nápravu případných nedostatku budou mít navíc podnikatelé pouhých pět dnů a to včetně svátků a víkendů. V opačném případě je čekají vysoké pokuty. A nic prý nezmohou ani, když se ukáže, že chybu udělali úředníci.

Senátoři se proto rozhodli zatáhnout na poslední chvíli za záchrannou brzdu. Jednadvacet z nich se podepsalo pod stížnost k Ústavnímu soudu.

K senátorům se krátce na to přidali i někteří opoziční poslanci. Plánují svolat mimořádnou schůzi, na které se pokusí tento zákon minimálně o rok odložit.  

Témata:  DPH ekonomika firmy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy