Německá rozvědka: S uprchlíky jdou veteráni IS s příkazem k boji

Osm tisíc islamistických radikálů eviduje německá kontrarozvědka na svém území. Džihádisté podle šéfa tajné služby Hanse-Georga Maassena navíc pořádají nábory mezi uprchlíky, kterých do Německa přišlo letos už 945 tisíc.

Ilustrační fotografie
reklama

Někteří migranti přicházející do Evropy jsou podle šéfa německé kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena radikálové z takzvaného Islámského státu plánující útoky.

Příliv uprchlíků ale není extremisty k tomuto účelu zneužíván systematicky, řekl předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) podle rakouské agentury APA během své dnešní návštěvy Vídně.

Maassen připustil, že 70 až 80 procent migrantů tvoří mladí muži ve věku od 16 do 35 let. Tito muži pocházející převážně ze Sýrie a Iráku přišli do styku s válkou, někteří mají válečnou zkušenost, někteří bojovali za IS a někteří mají příkaz k boji, varoval Maassen.

"To je moment, který nám dělá starosti a na který si dáváme pozor," řekl šéf BfV. Migrační toky však podle něj nejsou cíleně využívány k pašování teroristů.

Maassen prohlásil, že jeho úřad ví o 7900 islamistických radikálech v Německu, kteří obhajují násilný džihád. Tito radikálové prý cíleně oslovují i uprchlíky a pokoušejí se je získat pro svou věc. Nebezpečí nárůstu počtu islamistů je podle něj třeba čelit integrací.

"Německo a střední Evropa jsou v ohnisku zájmu IS," citovala APA Maassena. Každý týden dostávají německé úřady jednu nebo dvě "poměrně konkrétní indicie" o možných plánovaných útocích.

IS je přitom podle Maassena nebezpečnější než Al-Káida, neboť "máme co do činění s profíky připravenými k boji, kteří umějí zacházet se samopaly a podobně jako v Paříži mohou zaútočit na několika místech najednou". Nové je také to, že i v Evropě se nyní odehrávají sebevražedné atentáty.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky