Česko rájem hazardu! Sázky a loterie tu provozuje téměř 120 firem

Loterie a sázkové hry provozuje v České republice 119 společností, uvedlo v pátek ministerstvo financí. Seznam připravovaný Státním dozorem nad sázkovými hrami a loteriemi se proti předchozímu vydání nerozšířil, ani neztenčil, stejný počet firemních hráčů stál za hazardem i letos v únoru.

reklama

Nejvíc loterijních firem, 61, je registrovaných v Praze, z toho 25 jen v městské části Praha 1. Po pěti hazardních společnostech má také Ostrava a Plzeň, naopak Brno je s trojicí registrovaných firem až za Berounem, Českou Kubicí nebo Rousínovem, kde jsou takové společnosti zapsané čtyři.
 
"Je to důkaz, že hazardu se tady velmi dobře daří. Pomohly tomu naprosto nepochopitelné odvody na dobročinné účely, které šlo velmi snadno obcházet, i to, že tyto firmy nebyly zdaněny dokonce ani tak, jako jiní podnikatelé," okomentoval pro agenturu Mediafax seznam předseda Věcí veřejných Radek John a dodal: "Jsme vyhlášené kasino Evropy, máme více heren a kasin než celý zbytek Evropy, jsme jakýmsi Las Vegas tohoto kontinentu."
 
Počet loterijních a sázkových firem se dlouhodobě nemění, před dvěma lety jich ministerstvo financí registrovalo 117. Otázkou je, co s jejich řadami udělá daňová reforma, kvůli které by měly do státního rozpočtu nově už od 1. ledna příštího roku odvádět 20 procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami a zařadit se také mezi plátce 19procentní korporátní daně.
 
"Že se navíc uvalí loterijní daň, může znamenat, že firem na trhu bude méně," připustil John. "Vedlejší produkt zdanění, které přinese doufám 10 miliard korun do státního rozpočtu, bude i redukci firem, které se hazardu budou věnovat. A to považuji za kladné," uvedl šéf VV.
 
Daňovou reformu zatím sněmovna projednala v prvním čtení. Start zdanění hazardu, který dosud musí odvádět jen příspěvky podle výše svého obratu na neprůhledné veřejně prospěšné účely, už od příštího roku není jistý. Usilují o to především koaliční Věci veřejné, stejné ustanovení je také v červnovém dodatku ke koaliční smlouvě.
 
"Děláme všechno proto, aby se to stihlo. Protože pokud se to nestihne, tak přijde rozpočet, tedy občané České republiky, o několik miliard korun. VV za to bojovaly proti ministru financí (Miroslavu) Kalouskovi (TOP 09), který to chtěl až o rok později. Je potřeba to stihnout a my pro to uděláme všechno," uzavřel Radek John pro Mediafax. Koalice se ale předtím bude muset dohodnout na postoji k daňovému zvýhodnění stravenek, které daňová reforma řeší také a vládní strany přitom zásadně rozděluje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky