Kolik letos ještě utratíte za vašeho školáka?

Dítě, které navštěvuje základní nebo střední školu, stojí pořádný balík peněz. Tím, že mu vše potřebné nakoupíte před začátkem školního roku, výdaje rozhodně nekončí.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Školní pomůcky, výbava na tělesnou výchovu, nové oblečení. Tyhle výdaje už má většina rodičů se začátkem školního za sebou. Tím to ale rozhodně nekončí. Další peníze musíte investovat v průběhu celého školního roku.

Největší položky představují peníze na jídlo a školní obědy, poplatky za kroužky a školní družinu a také poplatky do různých fondů včetně sdružení rodičů. Tyto poplatky se vybírají v každé škole. Jejich výše je ale všude jiná.

Tak například cena obědu pro dítě na prvním stupni stojí kolem 25 korun. Měsíčně tak rodiče za jedno dítě platí zhruba 500 korun. Velkou částku utratí rodiče i za různé kroužky či členství ve sportovních klubech. Tam se ceny za měsíc pohybují v řádu stovek.

Kdo posílá děti do družiny, musí počítat i s touto položkou. Ceny se hodně liší podle regionů. Měsíčně rodiče utratí od 50 Kč, ale v Praze klidně i 200 korun za měsíc. Školy také od rodičů vyžadují příspěvky do různých fondů. Ty se většinou platí pololetně a stojí kolem 500 Kč.

Přehled ZDE.

Rodinný rozpočet můžou zatížit i platby za výlety, exkurse či sportovní výcviky. Za jednodenní výlet či exkursi zaplatíte od 200 korun. Ale lyžařský výcvik vás může přijít klidně i na šest tisíc.

Dohromady tak školní rok za jedno dítě může vyjít až na 16 tisíc korun. A to jsme sečetli jen naprostý základ.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky