Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo chce změnit ústavní péči, poskytne sto milionů

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Změnit často nevyhovující ústavní péči na přívětivé domovy chce Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na podporu transformace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením vyčlenilo prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost 100 milionů korun.

„Transformace pobytových sociálních služeb začleňuje klienty těchto zařízení zpět do společnosti. V chráněném bydlení jsou samostatnější, ale hlavně si o svém životě rozhodují sami. O potřebné služby navíc nepřicházejí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výzva č. 037 Podpora procesu transformace pobytových služeb a podpora služeb komunitního typu vzniklých po transformaci umožňuje získat prostředky na přípravu transformace pobytové služby, přímo na samotnou transformaci nebo na podporu nově registrované služby, která díky transformaci vznikla.

O finanční podporu se mohou ucházet poskytovatelé sociálních služeb, kteří jsou zapsaní v registru podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách – tedy domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem, provozovatelé chráněného bydlení, stacionářů či terapeutických dílen. Výzva se vztahuje i na obce, pokud jsou zřizovatelem poskytovatele sociální služby. V obou případech však platí, že zařízení může své služby poskytovat na území celého Česka vyjma hlavního města Prahy.

Žádosti o podporu je možné podávat od 1. listopadu 2015 až do konce letošního roku. Více informací o výzvě získáte na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy