Jak vybírat kvalitní spotřebiče? Nedívejte se jen na cenu

Levné elektronické spotřebiče se rychle opotřebují a potenciál úspor údajně lákavých nabídek je často zavádějící. Někteří výrobci totiž záměrně posilují své prodeje výrobou produktů s krátkou životností. Kvalitní výrobky stojí více, avšak díky jejich trvanlivosti ušetříte z dlouhodobého hlediska peníze. Přinejmenším tehdy, věnujete-li při nákupu např. vysavače pozornost nejdůležitějším kritériím kvality.

Ilustrační fotografie
reklama

Pečení, praní prádla, vysávání: při pracích v domácnosti jsme závislí na praktických elektronických spotřebičích – i při stírání podlah nebo čištění oken. Avšak jakmile uplyne záruční lhůta, mnoho spotřebičů se porouchá. Petra, 37 let, je rozzlobená na svoji čtvrtou generaci levných ručních mixérů, zatímco její matka Jana, 72 let, stále spokojeně míchá své koláčové těsto svým oranžovým mixérem z počátku 70 let.

Je to skutečně shoda okolností? Plánují darebné firmy opotřebení svých elektronických spotřebičů již během jejich konstruování a výroby? Výrobky v levném segmentu trhu jsou dotčené nejvíce, ale bohužel se to týká i některých ze segmentu dražších.

Při nákupu svého nového vysavače tak už nečiní Petra žádné kompromisy. "Skončila jsem s šetřením na ručních mixérech. Když se mi rozbil vysavač, rozhodla jsem se jít pro kvalitní vysavač, místo abych skočila na nabídky levných vysavačů. Není to však snadné, protože kvalitu pouhým pohledem na vysavač nevidíte.“ Porovnání různých vysavačů vám poskytne přehled nejdůležitějších kritérií. Řekneme vám, na co si dát pozor.

Výběr drahého vysavače mezi levnými nabídkami může mít smysl. Ještě byste se neměli spoléhat pouze na nejvyšší cenu a měli si ověřit, zda se odráží ve znamenitém sacím výkonu, dobrém zpracování a vysoce kvalitních materiálech. Proč je to tak důležité?

Čištění koberců není vždy hračka a vysavač je vystaven mnohým nebezpečím. Hračky ležící dokola na dětském koberci lze rychle vysát a to může uvnitř způsobit nesmírnou škodu. Nejenže se mohou poškodit listy rotoru, ale také převodovka, což učiní vysavač zcela nepoužitelným. Spotřebič, který není chráněný proti přehřátí – protože nemá automatické vypínání – se tímto způsobem může rozbít.

Pokud vysavač příliš často naráží do nábytku, mohou otřesy poškodit elektroniku. Nárazníky pomáhají vysoce kvalitní spotřebiče chránit. Kvalitní zpracování vnějších plastových dílů a sací trubky přispívá k pohodlnému zacházení a trvale dobrému sacímu výkonu. Jsou-li všechny tyto kvalitativní faktory splněny, učinili jste nejlepší volbu. Vybírejte výrobce pečlivě – dobrým znamením je důvěra generací uživatelů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky