V Praze že je draze? Srovnání cen potravin vás překvapí

V Praze jsou oproti zbytku republiky vyšší platy, ale i vyšší ceny nájmů a služeb. Platí to ale i o potravinách? Možná budete překvapeni!

Ilustrační fotografie
reklama

Český statistický úřad vydal srovnání průměrných spotřebitelských cen vybraných potravin a pokud jste čekali, že Pražáci nakupují dráž, než zbytek republiky, byli jste na omylu. Naopak – vypadá to, že Praha patří v cenách základních potravin spíše k levnějším regionům.

V přehledu ČSÚ jsou zahrnuty běžné základní potraviny a jejich průměrné ceny v krajích České republiky ve 42. týdnu letošního roku, tedy v půlce října 2015. Konkrétně se jedná o hovězí maso, vepřovou pečeni, šunkový salám, kuřata, mléko, sýr eidam, bílý jogurt, vejce, máslo, mouku, rýži, těstoviny, chléb a bílé pečivo, cukr, minerální vodu, bílé víno, pivo, brambory, pomeranče, banány, jablka, rajčata, papriky a mrkev.

Ze srovnání cen (zde) vyplývá, že nejdráže nakupují potraviny obyvatelé Středočeského kraje. Naopak nejlevněji je v kraji Moravskoslezském. Rozdíl v tomto vzorovém nákupu činí u těchto dvou regionů bez několika haléřů 110 korun.

Některé potraviny se v cenách napříč regiony liší jen minimálně, u některých položek je ale rozdíl výrazný. Například kilogram zadního hovězího masa bez kosti pořídíte v Moravskoslezském kraji průměrně za 184 korun, v jižních Čechách si ale musíte za to samé připlatit rovnou o 25 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky