Zemědělci po suchém létě sčítají škody. Čeho bude nedostatek?

Dopady letošního sucha, které bylo nejhorší za posledních 50 let, jsou obrovské a zemědělci už teď počítají, že škody se budou pohybovat až kolem 1,5 miliardy korun. I kvůli extrémnímu počasí a jeho následkům ministerstvo zemědělství zřizuje speciální fond.

Ilustrační fotografie
reklama

Sucho. Největší strašák zemědělců. Za posledních šest měsíců napršelo v České republice o třetinu méně, než je obvyklé.  A to bude mít samozřejmě finanční následky. "Odhaduji, že ten dopad se bude řádově se pohybovat někde mezi 1,3 miliardy až 1,5 miliardy korun," říká viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček. 

A farmáři žádají pomoc od státu. "Zemědělci dodali prostřednictví svých oborových organizací požadavky, kde vyčíslili ztráty způsobené suchem v řádech stovek milionů korun," potvrzuje mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.  Letošní sucho bylo skutečně extrémní a dokazuje to i fakt, že loni žádné žádosti ministerstvo nedostalo. 

Že bylo suché léto, bude samozřejmě znát i na úrodě jednotlivých plodin. Brambory, chmel, cukrová řepa, zelí. Tak všech těchto plodin je letos málo. Naopak sucho by mělo prospět letošnímu ročníku vína.  "Ovoce je víceméně zredukováno výnosově, ale současně musíme dbát také na kvalitu. To znamená řekněme, že jablka jsou malá a nehodí se pro potravinářské zpracování," vysvětluje Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity v Brně.

Ministr zemědělství mimo jiné zřizuje speciální fond, ve kterém by mělo být ročně k dispozici kolem 600 milionů korun. Kompenzaci farmář dostane v případě, že mu výnos klesne o 30 procent. 

"Zemědělec do toho fondu vstoupí a dá, řekněme, obrazně jednu korunu. My jako stát doplníme druhou korunu a tak ten fond naplníme do určitého objemu," říká ministr zemědělství Marian Jurečka, podle kterého je zemědělcův roční příspěvek do fondu solidární.

"Například za hektar sadu nebo orné půdy zemědělec bude přispívat ročně 150 korun. Za hektar trvalého travního porostu ta částka bude 25 korun. To jsou poměrně malé částky a mohou výrazně pomoci, pokud ta krizová situace skutečně nastane," vysvětluje plán ministr Jurečka. Špatnou zprávou je, že na letošní sucho se fond vztahovat nebude. Zda bude stát kompenzovat letošní ztráty českým zemědělcům se teprve bude rozhodovat.

Témata: zemědělství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky