Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levná ropa brzdí dovozy do ČR

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Srpnová obchodní bilance skončila podle očekávání v podstatě na nule, respektive dovoz převýšil vývoz jen o sto milionů korun. Není to žádným překvapením, protože srpen je v důsledku dovolených v průmyslu a to zejména v tom automobilovém z pohledu exportu tradičně slabším měsícem. Například loni dosáhl přebytek obchodu v tomto měsíci jen 1,1 mld. korun a srpen se tak stal druhým nejslabším měsícem roku, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky.

Zjednodušeně se dá říct, že kdyby nebylo levné ropy, dopadl by zahraniční obchod v tomto měsíci o poznání hůře. Nízké ceny ropy tak citelně snižují hodnotu dovozu do ČR, i když ten si zachovává i nadále velmi solidní tempo růstu. Nahoru jej žene domácí poptávka zejména investiční, která je v případě strojů a dopravních prostředků výrazně dovozně náročná. Současně i s výrazným oživením spotřeby dochází ke zvyšování poptávky po dováženém zboží ze strany domácností. A zapomenout nemůžeme ani dovozní náročnost českého exportu a tak jde s růstem vývozu ruku v ruce i zvyšování dovozů.

I když schodek byl v srpnu takřka na nule, neplatí to pro jednotlivé typy zboží, se kterými ČR obchoduje. Výrazně v plusu končí zahraniční obchod s automobily, elektrickým zařízením a kovovými výrobky, což jsou mimochodem produkty nejúspěšnějších a současně nejsilnějších průmyslových oborů u nás. Naproti tomu v mínusu nepřekvapivě končí obchod se surovinami, kterých má země sama o sobě nedostatek. Přehlédnout nejde ani deficit u potravinářských výrobků, kterých se za prvních osm měsíců roku dovezlo o 21 mld. korun více, než vyvezlo.

A nic by nás nemělo překvapit ani z pohledu teritoriální orientace našeho zahraničního obchodu. Na jedné straně vysoký přebytek se zeměmi EU a na straně druhé rostoucí deficit v obchodování s Čínou (-189 mld. za prvních osm měsíců).

I když srpnový výsledek zahraničního obchodu rozhodně není nijak oslnivý, neznamená změnu dosavadního pozitivního trendu. Po odeznění efektu dovolených se dá předpokládat, že se přebytek obchodu znovu vrátí k dvojciferným hodnotám a zahraniční obchod bude i nadále přispívat k ekonomickému růstu ČR.

Témata:  ropa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy