Zkuste místo bytu koupit na pronájem kancelář

Čím dál tím více z nás si uvědomuje, že při současném stárnutí populace není dlouhodobě udržitelný současný sociální systém. To pro dnešní generace v produktivním věku znamená nejistou penzi v minimální výši, která většině z nás přinese výrazné snížení životní úrovně. Mnozí se tedy přestávají spoléhat na stát a vyhledávají možnosti, jak konzervativně investovat a zajistit se tak na stáří. Informuje Amigal Group.

Ilustrační fotografie
reklama

Lidé, kteří disponují nějakými prostředky navíc, často investují do bytu na pronájem, což je investice, která bývá považována za jednu z nejjistějších a nejméně rizikových. Takovou investicí můžete například v Praze získat zpět asi tři až čtyři procenta kupní ceny za rok, což při průměrné ceně bytové jednotky ve výši tří milionů představuje částku asi 120 tisíc Kč. Z výše uvedeného si lze snadno vypočítat, že když se vám po dobu 30 let podaří udržet si ve své investiční nemovitosti nájemníky, získáte celou kupní částku zpět a vy se tak na stáří můžete nastěhovat do svého, darovat byt dětem nebo pokračovat jeho v pronájmu a získat tak stabilní pasivní příjem, jenž vám v důchodu navýší celkové příjmy domácnosti.

Myslíme na budoucnost

Ve velkých městech včetně již zmíněné Prahy si nemovitosti navíc dobře uchovávají svou cenu. Obecně lze předpokládat, že hodnota bytu nebude klesat, alespoň ne nijak výrazně, a očekává se spíše plynulý mírný růst. Na takový závěr nemusí být člověk ani analytikem – stačí trocha selského rozumu. V ekonomicky prosperujících městech, což jsou zpravidla ty větší, bývá nejvyšší množství pracovních příležitostí, což v důsledku znamená vyšší životní úroveň. Počet obyvatel roste často rychleji než budování související infrastruktury, což logicky vede ke zdražování.

„Hodnota nemovitostí ve velkých městech jako je Praha, Brno nebo Plzeň byla nedávnou vleklou ekonomickou krizí postižena výrazně méně než v menších sídlech. Je tedy pravděpodobné, že v případných dalších krizích tomu nebude jinak,“ říká k tomuto postupu Filip Komorous, specialista na úvěrování nemovitostí ze společnosti Hypoman.cz.

Zajímavá alternativa: kanceláře

Podobně bezpečnou investicí, která zatím ale není notoricky známá, jsou komerční objekty, zejména pak kanceláře, které pro investory připravuje například společnost Amigal Group s.r.o. Jejich roční výnosnost se oproti tradičním bytovým řešením investic pohybuje na dvojnásobné úrovni, přitom však stále zůstává zachována funkce bezpečného uchovatele hodnoty. Například v Praze se stabilní výnos u komerčních objektů pohybuje okolo 8,5 %. To znamená, že investujete-li stejné tři miliony jako v případě bytu, získáte zpět roční příjem ve výši 225 tisíc korun. A budete-li tuto nemovitost pronajímat stabilně, vrátí se vložená investice již přibližně za 12 let.

Investice do nemovitostí, ať už bytových nebo těch komerčních, však není pro všechny. Mnohé mohou odradit starosti spojené s péčí o nemovitost či hledáním vhodných a spolehlivých nájemníků. I pro tyto problémy však existuje řešení.

„Pokud se investoři obávají, že by nemuseli nalézt nájemníka nebo se nechtějí či nemohou zabývat správou nemovitosti, mohou se se svými starostmi obrátit na specializovanou společnost. Garantovaný výnos v takovém případě činí okolo šesti procent ročně,“ říká Martin Opluštil, ředitel Amigal Group s.r.o., firmy zaměřené na vyhledávání vhodných příležitostí k investicím v segmentu komerčních nemovitostí, prodej takových nemovitostí koncovým investorům a jejich správu.

Témata: kancelář

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky