Největší důvěře veřejnosti se těší prezident. A nejmenší?

Průzkum důvěryhodnosti všech českých volených orgánů a z voleb vzniklé vlády České republiky provedla agentura Phoenix research on-line ve dnech 12.8. - 25. 9. 2015 na vzorku 1118 respondentů metodou on-line. Do dotazníku byl zahrnut prezident republiky, vláda, obě tuzemské parlamentní komory, Evropský parlament, krajské a obecní zastupitelstvo.

Miloš Zeman
reklama

V zářijovém výzkumu nejlépe dopadl prezident republiky, který se jako jediný těší nadpoloviční důvěře dotázaných a získal sympatie 57 procent respondentů. Na druhém místě obliby se umístila obecní zastupitelstva, kterým vyjádřilo svou důvěru 44 procent oslovených.

Bronzovou příčku ve výzkumu získala krajská zastupitelstva s dosaženými 42 procenty. "Bramborovou" příčku veřejné důvěry získala česká vláda, které vyjádřilo důvěru 36 procent respondentů.

Na pátou pozici spojenou s 33 procenty dosáhla Poslanecká sněmovna. Horní komora českého Parlamentu - Senát - se dostala na šestou pozici a těší se sympatiím pouze 15 procent respondentů.

Zcela nejnižší zjištěnou veřejnou podporu ze všech měřených institucí získal Evropský parlament se 13 procenty popularity.

Průzkum "Důvěra v instituce" byl proveden on-line metodou ve dnech 12.8.2015 až 25.9.2015 na vzorku 1118 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky ve věku od osmnácti let. Pro výběr vzorku byl použit kvótní výběr a validita dat byla ověřena triangulační metodou. Statistická chyba u uvedené skupiny se pohybuje v rozmezí +- 1,5 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky