Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má druhou nejnižší nezaměstnanost v rámci EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle nejnovějších dat Eurostatu míra nezaměstnanosti v EU i v eurozóně v srpnu stagnovala na 9,5 % respektive 11 %. Ekonomický růst, který je v letošním roce v rámci možností eurozóny poměrně slušný, tak zatím příliš negeneruje nová pracovní místa. Samozřejmě až na výjimky. Tou hlavní je Německo, kde se nezaměstnanost opět snížila – tentokrát o jednu desetinu – na 4,5 %. Naproti tomu ve Francii – druhé největší ekonomice EMU – vzrostla na 10,8 %, informuje Petr Dufek, Investiční výzkum, Československá obchodní banka, a. s.

Jak se tentokrát dařilo na periferii? O Řecku toho nelze moc říci, protože poslední řecká nezaměstnanost je známa teprve za červen, kdy dosahovala 25,2 %. Řecko je jedinou zemí EMU, která dokáže spočítat své nezaměstnané až s dvouměsíčním prodlením. Zpátky k periferiím: Španělsko, Itálie – mírné zlepšení v posledním měsíci, Irsko – stagnace, Portugalsko – zhoršení. 

Ve srovnání s loňským rokem ve většině zemí EU nezaměstnanost klesá. Horší je pouze ve Finsku trpícím recesí, Francii – hledající stále směr pro svoji ekonomiku, v Belgii a v Rakousku. Nejrychleji se naopak situace zlepšuje na Slovensku a ve Španělsku. 

Situace na trhu práce se celkově zlepšuje i z pohledu nezaměstnanosti nejmladší generace. Výraznou výjimkou je pouze Finsko, Belgie, Malta a Rakousko. Nezaměstnanosti mladých do 25 let je však stále více než dvojnásobná ve srovnání s celkovou nezaměstnaností a bez práce je zde přes 20 % těchto osob.

ČR si z pohledu nezaměstnanosti udržela druhou příčku právě hned za Německem. Naše míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu poklesla na 5 % a zůstává tak výrazně nižší, než činí průměr EU a je méně než poloviční ve srovnání třeba se Slovenskem. 

I když se zdá, že se pozitivní trend zlepšování situace na evropském trhu práce prozatím zastavil, dá se předpokládat, že díky hospodářskému růstu opět začne nezaměstnanost alespoň pozvolna klesat. Vrátit se však k úrovním před startem americké hypoteční krize se však zdá minimálně v nejbližších třech letech jako nedosažitelný cíl. Proto nezaměstnanost – ať už celková nebo té nejmladší generace – zůstane vážným problémem ve velké části EU a zvláště pak eurozóny.

Témata:  lidé nezaměstnanost

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy