Vloni se prodalo nejvíce diamantových šperků v historii

80 miliard amerických dolarů (v přepočtu zhruba 1,9 bilionu korun). Takový byl objem všech celosvětově prodaných klenotů s diamanty v roce 2014 podle dat De Beers. Pro srovnání, tak velká částka by pokryla rozpočet České republiky na více než rok a půl. V meziročním srovnání vykázal rok 2014 celkem 3% růst. Podle ALO diamonds bude růst nejspíš pokračovat i letos v ČR i celosvětově, informuje ALO diamonds.

Ilustrační fotografie
reklama

Hlavními tahouny rostoucích prodejů byly trhy v USA se 7% růstem, Čína (6 %) a Indie (3 %). Prodejům pomáhalo i více rozšířené vnímání diamantového šperku jako spolehlivého investičního nástroje, který v dlouhodobém horizontu přináší očekávané zhodnocení. Pokud by americký dolar v druhé polovině roku neposílil vůči měnám některých zemí, růst by celosvětově činil téměř 5 %.

Prudký růst poptávky v Číně a Indii

Srovnáme-li státy v pětiletém horizontu (2009 – 2014), největší růst v místních měnách vykázala Čína (14 %), Indie (10 %) a země Perského zálivu (Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar, Kuvajt, Omán a Bahrajn; 6 %). „Zejména v asijských zemích pomohla rostoucí poptávce sílící střední třída, která vnímá investici do diamantových šperků jako jednu z nejjistějších. Investice do klenotů tak vyvažují rizikovější ukládání peněz např. do akcií. Vnímání diamantových šperků jako jistoty potvrdilo i letošní chování Řeků,“ komentuje trh Ľubomír Macek, projektový manažer ALO diamonds. 

Zájem o diamantové investiční šperky roste i v ČR

Růst prodejů v roce 2014 hlásí i čeští prodejci. „V roce 2014 jsme celosvětově vykázali 14% růst obratu. Rostoucí zájem o investiční diamantové šperky pokračuje i v letošním roce. Za druhý kvartál 2015 nám obrat v Česku meziročně vzrostl o 30 %. Téměř celý obrat tvoří právě diamantové šperky,“ uvádí Ľubomír Macek..

Témata: diamanty | šperky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky