Nejvíce firem krachuje z oblasti obchodu

K nejrizikovějším oborům podnikání v České republice patří obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví. Nejstabilnější, a nejméně rizikové jsou firmy, z oblasti energetiky, školství, zdravotnictví, nemovitostí a zemědělství. Rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých segmentech podnikání dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Výsledky vycházejí z metodiky scoringového modelu Bisnode, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

Ilustrační fotografie
reklama

Detailní analýza tuzemské podnikatelské základny ukázala, že krachem je ohrožena téměř každá třetí firma podnikající v oblasti obchodu, každá čtvrtá firma z pohostinství, ubytování a dopravy, a každá pátá stavební firma. V těchto oborech činnosti působí největší podíl společností se scoringovým stupněm „rizikový“ (CCC, CC, C).

K nejstabilnějším oborům činnosti v České republice, z pohledu největšího zastoupení firem se scoringovým stupněm „vynikající“ (AAA, AA, A) jednoznačně patří výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody. S výraznějším odstupem následuje školství, zdravotnictví a zemědělství. „Vysoký počet společností se scoringem „vynikající“ a nízký počet společností se scoringem „rizikový“ resp. „úpadek“ je známkou, že energetika je nejstabilnějším oborem podnikání v ČR. Energetika těží ze svého silného postavení, které v některých oblastech připomíná oligopol, zatímco zdravotnictví a školství jsou služby, jejichž spotřeba se v jakékoliv době jen obtížně omezuje, což přispívá k jejich stabilitě,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. 

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky