Evoluční vývoj: Od zlata k plastu

Za 137 let se zlato a stříbro dostalo od fyzického kovu do formy "dluhu a plastu". I takto by šlo definovat evoluční vývoj směnných prostředků. Na začátku byly zlaté a stříbrné mince používány jako skutečné peníze směnné hodnoty a to po dobu několika tisíc let. Zlato a stříbro bylo všeobecně uznáváno jako uchovatel hodnoty. Před 140 lety zlatá mince Double Eagle s nominálem 20 dolarů byla uznávána celosvětově. Obsahovala 0.9675 uncí zlata a její kupní síla byla nezpochybnitelná. Před 137 lety mince Morgan Silver Dollar s nominálem 1 dolar byla rovněž všeobecně oceňována a uznávána. Stříbrné dolary obsahovaly 0,77 uncí stříbra a byly používány v každodenním obchodu. Tyto mince se razily v USA v miliónových nákladech, informují Zlaťáky.cz

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

A pak přišla doba papírových peněz. Americká vláda vydala certifikáty na zlato a stříbro, které byly oficiálně směnitelné za zlato a stříbro. Tyto vnitřně bezcenné kusy papíru byly hodnotné alespoň z toho pohledu, že vyvolávaly pocit reálné hodnoty. Zlaté a stříbrné certifikáty po čase zanikly.

Federální rezervní systém je nahradil bankovkami, které byly podobné zlatým certifikátům, ale nejednalo se o nic jiného, než o kus papíru, který představoval úvěr vydaný FEDem. Americká vláda rozhodla, že se jedná o zákonem uznané platidlo, které nemá vnitřní hodnotu a není podpořeno aktivy, naopak je podloženo dluhy.

V 50. letech 20. století nastupují na scénu banky a jejich „produkt na zadlužení“ – kreditní karty. Při používání kreditních karet se odvádí u většiny bank nejen poplatek za transakci, který se strhne spotřebiteli, ale úrok a poplatek zároveň odvádí i obchodník, u kterého se transakce uskutečnila.  Takto nastavený systém považuje zlato a stříbro za nepotřebný artikl ve finančním systému. Čína, Rusko, Indie a arabské státy se s tímto systémem ne zcela ztotožňují, a proto se postupně vytváří systém nový, který by nebyl založen na správě cen zlata a stříbra západními fixačními centry. Pokud západní státy zlato ve finančním systému nepotřebují, není důvod, aby ho spravovaly.

Finanční systém je založen na důvěře, že je možné směnit dluh za zboží. Tato důvěra však začíná ochabovat a je pouze otázkou času, kdy dojde k jeho zhroucení.  Jisté obavy už zde jsou.

  • Světové zadlužení roste z aktuálních 200 biliónů dolarů daleko rychleji, než se očekávalo, rozdíl mezi lety 2007 a 2014 činí 57 biliónů dolarů.
  • Kyperské banky nejsou dodnes schopny pokrýt vklady jednotlivých střadatelů.
  • Řecké banky ještě před měsícem měly vyhlášeny "bankovní prázdniny".
  • Čínská devizová rezerva amerických dluhopisů ve výši 100 miliard dolarů byla uznána jako nesplatitelná.
  • Penze v USA nejsou dostatečně finančně podloženy, čím narůstají obavy lidí v důchodovém a předdůchodovém věku.
Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky