Češi platí za teplo desetitisíce ročně, spoustu čeká výměna kotlů

Ve většině českých domovů patří mezi hlavní zdroje tepla plyn a ústřední topení. Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že 54 % domácností zaplatí za vytápění více než 24 tisíc korun ročně.

reklama

Asi půl milionu domácností se navíc týká povinná výměna kotle na tuhá paliva, zatím ji provedla jen malá část z nich.

Obyvatelé bytových domů využívají jako jediný zdroj tepla především ústřední topení (67 % domácností), na druhém místě je plyn (25 %). Většina rodinných domů je zcela závislá na plynových kotlích (34 % domácností) a na kotlích na tuhá paliva (20 %). Elektrický proud jako jediný zdroj vytápění používá 12 % obyvatel rodinných a 4 % bytových domů.

Pokud rodinné domy kombinují různé zdroje vytápění, je to opět plyn v kombinaci s tuhými palivy nebo elektřinou. Alternativní způsoby vytápění, jako tepelná čerpadla nebo solární panely, zatím využívá pouhé minimum dotázaných.

Kolik peněz proletí komínem?

Jak dokládá průzkum Raiffeisen stavební spořitelny, celkem 54 % českých domácností zaplatí za teplo více než 24 000 korun ročně. Průměrná částka protopená za jeden rok v rodinných a bytových domech se samozřejmě liší.

Nižší náklady na vytápění mají domácnosti žijící v bytech ve velkých městech. Pro třetinu z nich je to ročně 12 000 korun a méně. S účtem v této výši se v rodinných domech setká jen každý osmý obyvatel, převážně z vesnic. S minimálně třemi tisíci měsíčně, tedy 36 000 korun ročně, pak musí počítat až 26 procent majitelů rodinných domů, někteří ovšem sáhnou do peněženky až pro dvojnásobek.

Přiblížení k ekonomickému, ale i ekologickému ideálu napomohou vhodné rekonstrukce. Zateplení domu, výměna oken nebo obnova staré střechy jsou důležité tam, kde hrozí tepelné ztráty. Dalšími možnostmi, jak snížit výdaje za vytápění, je celková modernizace topného systému, instalace tepelného čerpadla či solárních panelů.

"Vhodné rekonstrukce mohou snížit náklady na vytápění v některých případech až o 70 %. Je proto krátkozraké na nich za každou cenu šetřit. Kdo do modernizace investuje, ve výsledku zpravidla uspoří mnohem více, navíc v podstatě již doživotně,“ vysvětluje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Škudlit, nebo investovat?

Počáteční investice do rekonstrukcí sice nejsou nejnižší, ale díky následné úspoře mají velmi rychlou návratnost. "Jakmile majitelé nemovitosti změnu provedou, investice do úprav se jim už od té chvíle začíná vracet,“ dodává expertka. Na trhu už dnes navíc existuje řady nabídek výhodného financování, které jsou přímo určeny na rekonstrukce odpovídající ekologickým trendům.

Témata: energetika | kotel

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky