Velké srovnání: Na těchto 5 bonusů lákají dodavatelé energií

Přemýšlíte o změně dodavatele? Kromě lepší ceny za elektřinu a plyn vás ke změně mohou motivovat i odměny a bonusy. U českých dodavatelů jsme jich našli hned několik.

Ilustrační fotografie
reklama

V tomto čase, na začátku topné sezony, uvažují tisíce Čechů o tom, že změní dodavatele plynu nebo elektřiny. Změna totiž může znamenat výrazné úspory. Navíc některé společnosti nabízejí zajímavé bonusy. Je ale potřeba pečlivě vybírat. Připravili jsme proto pro vás velké srovnání.

1. Bonus za (včas) zaplacenou zálohu

Každý to asi zná. Pravidelnou měsíční platbu za elektřinu nebo zemní plyn můžeme poslat pozdě jednoduše proto, že zapomeneme či třeba nestíháme. Pokud však svoji zálohu zaplatíte včas třeba dodavateli Europe Easy Energy, můžete dostat část peněz zpátky. Další podmínkou je, že musíte mít aktivní kartu Creedo, se kterou pořídíte řadu produktů od autodoplňků až po zahradnické potřeby. Společnost E.ON vás odmění za každou zaplacenou zálohu tak, že rozdává body na Tesco Clubcard. Za tyto body obdržíte slevové kupony, které lze uplatnit při příštím nákupu v řetězci Tesco.

2. Bonus za přivedení nového zákazníka

Pro dodavatele jsou kontakty cenné. Doporučení přátelům, příbuzným, sousedům nebo spolupracovníkům tak firmy odměňují. Leckde získáte finanční hotovost nebo nákupní poukázku právě tak, že zprostředkujete uzavření nové smlouvy. „Individuální odměny bývají nižší, než když smlouvy dodávají profesionální obchodní společnosti a díky tomu jsou i podmínky pro vyplacení provize méně přísné,“ říká Václav Derfl, předseda Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).


Kteří dodavatelé poskytují tuto odměnu? Například ČEZ (500 Kč nebo 1 000 Kč za zprostředkování produktů ČEZ Garant Plus a ČEZ s odměnou), E.ON (program Pošlete svou energii dál! – 500 Kč na nákup v supermarketech Tesco a Albert), Elimon (300 Kč), ENRA Services a Fonergy (oba 500 Kč formou slevy), SPP CZ (200 až 1 000 Kč podle spotřeby).

3. Slevy na produkty obchodních partnerů

Správné kontakty mohou pomoci také obráceně. Energetické společnosti nabízejí zvýhodněné produkty svých obchodních partnerů – pojišťoven, průmyslových a dalších podniků. Doprovodné pojišťovací a asistenční služby pomohou při technických poruchách, nemoci nebo ztrátě zaměstnání.
Kteří dodavatelé poskytují tuto odměnu? Například Bohemia Energy entity, ČEZ, E.ON, Europe Easy Energy, Gas International, Pražská plynárenská, RWE, X Energie

4. Unikátní odměna za úsporu energie

Obchodníci běžně podporují spotřebu svého zboží, protože předpokládají přímou úměru mezi odbytem a tržbami. Společnost E.ON naopak odměňuje šetrnost ve spotřebě energií věrnostním programem Benefit. „Naším dlouhodobým cílem jsou úspory energií a nižší spotřeba našich odběratelů. Pokud si zákazník E.ON Benefit aktivuje, získá 1 Kč za každou uspořenou kWh elektřiny až do výše 1 500 Kč ročně, které uplatní při nákupu zboží na www.ekobonus.cz,“ vysvětluje Vladimír Vácha ze společnosti E.ON.
Kteří dodavatelé poskytují tuto odměnu? E.ON (E.ON Benefit)

5. Energetické poradenství zdarma

Někteří dodavatelé poskytují svým zákazníkům bezplatnou konzultaci při výběru vhodného tarifu či distribuční sazby nebo případně také tipy na úspory energií v domácnosti. „Bezplatné poradenství by mělo být samozřejmostí u každého dodavatele, a to bez nutnosti propagace služby,“ myslí si Michal Havel, tiskový mluvčí společnosti Nano Energies, a.s. Společnost E.ON zase nabízí volání na zákaznickou linku zdarma.


Kteří dodavatelé poskytují tuto odměnu? Například Energie2, E.ON, Right Power Energy, RWE
Bonusy a odměny dodavatelů jsou však jen částí motivace zákazníků. Co zůstává nejdůležitější, je cena. Ideálním způsobem jak ušetřit, je porovnat ceny dodavatelů online a vybrat si toho nejvýhodnějšího.

TIP: Aktuální nabídky dodavatelů najdete v kalkulačce cen energií ZDE.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky