Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se konec EU? Europoslanec důrazně varuje

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Konec Schengenu by mohl být počátek konce EU. Tvrdí to europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a podotýká, že migrační krize je natolik vážná, že zastínila i problémy Řecka.

"V okamžiku, kdy selhala snaha o dobrovolnou dohodu premiérů zemí na přerozdělení migrantů, tak nevidím žádné jiné řešení a obávám se, že nikdo jiný žádné jiné řešení nenavrhl," vysvytluje v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu europoslanec.

Dodává, že pokud nedojde k dohodě o přerozdělení, tak se země budou snažit zavřít svá území a stovky tisíc uprchlíků zůstanou v zemích, které nemohou takové množství zvládnout. Podle něj jde o ohrožení Evropy.

"Pokud budeme chtít, tak dojde ke konci Schengenu, stejně tak můžeme demontovat celou EU," varuje s tím, že konec Schengenu by mohl být počátek konce EU. 

Následně zdůraznil, že migrační krize zastínila problémy Řecka, kde zdaleka není vyhráno. "Ukázalo se, co vláda, která dělá podivné věci, a zároveň se nevyznačuje extrémně velkou kompetencí, může s takovou zemí udělat," upozorňuje.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy