Babiš by měl odstoupit, žádá Kalousek. Máme ostrou reakci

Firma ministra financí Andreje Babiše se dostala do hledáčku policie. Agrotec, který spadá do koncernu Agrofert, je obviněn z manipulování zakázek kolem České pošty. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by měl Babiš kvůli aféře rezignovat, a nejen on. Funkce by se podle něj měl vzdát i tehdejší představenstva současný místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. To si ale Babiš nenechal líbit.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

TOP 09 podpoří žádost ANO o svolání mimořádné schůze, považuje to ale za poměrné chytrý úprk vpřed. "Muselo jim být jasné, že opozice by mimořádnou schůzi na toto téma vyžadovala. Představte si situaci před třemi roky v roce 2011. Kdyby police obžalovala nějakou firmu Karla Schwarzenberga, že kradla veřejné zakázky v době, kdy té firmě šéfoval Miroslav Kalousek. To by se Poslanecké sněmovna vůbec nemusela scházet. To by nás všechna média, Nadační fond proti korupci a Transparency International roztrhali za několik hodin," řekl České televizi s tím, že nic takového se dnes prý neděje.

"Především chceme slyšet pana premiéra, jak se vypořádá s tím, že Policie ČR obžalovává firmu Agrotec za to, že pro pana Babiše manipulovala veřejné zakázky v době, kdy té firmě šéfoval pan Faltýnek. To je přece naprosto neuvěřitelný skandál. Když si porovnáte situace, ve které byl ministr Drobil, který musel odstoupit. Řada jiných ministrů musela za mnohem menší podezření okamžitě odstoupit. Situace, kdy pan ministr Babiš i pan Faltýnek zůstávají ve svých funkcích, byť policie je navrhuje obžalovat za to, že se obohacovali na úkor České pošty, je prostě neskutečný skandál. A je naprosto vyloučeno, aby se tím Poslanecká sněmovna nezabývala," podotkl.

Nedomnívá se, že by policie obžalovala Babiše nebo Faltýnka, ale firmu Agrotec. "Pokud firma Agrotec páchala nepravosti, tak to dělala ve prospěch jejího vlastníka, což je pan Babiš a té firmě šéfoval pan Faltýnek. Pokud někdo posílá své lidi, aby pro něj kradli, je to samé, jako kdyby kradl on sám," dodal Kalousek.

"Už jenom toto podezření, už jenom ta skutečnost, že policie chce firmu Agrotec obžalovat, by měla oba dva pány přimět k tomu, aby přijali politickou odpovědnost. Já se znovu odkazuji na případy, které tady byly v minulosti za takzvané velké protikorupční revoluce, kdy Vlasta Parkanová odstoupila jenom v okamžiku, kdy byla obviněna, i když je zřejmé, že nikdy nebude odsouzena. Ministr Drobil odstoupil okamžitě, kdy bylo vzneseno podezření, že manipuloval s něčím v Lesích ČR. Také se nic neprokázalo, ale politická kultura nedovoluje, aby lidé při takovém podezření, které vznesla Policie ČR, zastávali ve svých funkcích. A ještě měli tu drzost chtít vyšetřovací komisi, která by pravděpodobně měla vyšetřit, kde vzala policie tu drzost je obvinit," uvedl Kalousek.

Zatím ale neví, jestli jeho strana přistoupí na vyšetřovací komisi, kterou rovněž navrhuje hnutí ANO. "Vyšetřovací komise ve veřejném zájmu by měla vyšetřovat tehdy, když máme pocit, že orgány státní moci selhávají. Tady ten pocit nemáme, protože policie si přeje obžalovat firmu Agrotec, pana Babiše a pana Faltýnka. Pokud hnutí ANO chce vyšetřovací komisi, aby vyšetřila, co si to Policie ČR dovolila, tak takovou vyšetřovací komisi asi chtít nebudeme. Nicméně na plénu Poslanecké sněmovny o tom zcela jistě budeme chtít mluvit," dodal.

Server EuroZprávy.cz kontaktoval s žádostí o reakci ministra financí Andreje Babiše i místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Babiš se k této problematice ale příliš vyjadřovat nechtěl, místo toho se pustil do místopředsedy TOP 09: "Nesmysly zloděje Kalouska je zbytečné komentovat," uvedl pro EuroZprávy.cz Babiš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky