Ekonomika

Ilustrační fotografie

Na český trh loni vstoupilo rekordních 39 nových značek

Ekonomika

Na český maloobchodní trh loni vstoupilo 39 nových značek, což je rekordní počet dosažený za uplynulých deset let, kdy realitněporadenská společnost Cushman & Wakefield tuto aktivitu důkladně sleduje. Mezi nejvýznamnější brandy, jež k nám loni přišly, patří Victoria’s Secret, Popeyes, Signorvino, Rossopomodoro či Zadig & Voltaire.

Ilustrační fotografie

Dohodáři se dočkají nároku na dovolenou, někteří ale budou muset nově hradit pojistné

Ekonomika

V roce 2024 se opět změní podmínky pro pracovníky zaměstnané na dohodu. Upravuje je jak část vládního konsolidačního balíčku, tak novela zákoníku práce. Obě změny mají ve svém důsledku přiblížit dohodáře ke klasickým zaměstnancům. Za jakých podmínek bude vznikat u DPP i DPČ nárok na placenou dovolenou a které zaměstnance na DPP čeká placení pojistného, přibližují Monika Lodrová a Adam Hussein z poradenské společnosti BDO.

Fiala, Petr (ODS)

Ekonom Kovanda: Premiér slibuje konec zdražování, jenž však nenastane. Ani veřejné finance v příštím roce „zdravé“ nebudou, jak tvrdí

Ekonomika Komentář

Ve svém vánočním projevu se premiér Fiala poměrně výrazně věnoval také ekonomickým tématům. Z nich se zaměřil zejména na inflaci. „Příští rok skončí neustálé zdražování,“ slibuje premiér. To ovšem není pravda. Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni. A sice – nejpravděpodobněji – tempem zhruba třetinovým v porovnání s letoškem a přibližně pětinovým v porovnání s loňskem.

Ilustrační fotografie

Za dobu Fialovy vlády zlevnil benzín reálně už o 20 procent

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Vláda premiéra Petra Fialy bývá ve veřejné diskusi často spojována s drahými pohonnými hmotami, resp. hlavně s tím, že jejich zdražování dostatečně nebránila. Jenže jde do značné míry o zcela scestnou diskusi. Například benzín totiž za dobu úřadování Fialova kabinetu zlevnil reálně už takřka o 20 %. Jak to?

Ilustrační fotografie

Česko má nejvyšší inflaci v celé EU. Klíčovým „viníkem“ je přitom takzvaný úsporný tarif, ukazují nová data Eurostatu

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česká republika vykazovala letos v listopadu vůbec nejvyšší míru meziroční inflace v celé EU. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Eurostat. Takzvaná harmonizovaná inflace – tedy inflace srovnatelná napříč unijními zeměmi – dosáhla v listopadu v Česku meziroční úrovně rovných osmi procent. Inflace v Česku tak převyšuje dokonce i inflaci v druhém Maďarsku (viz graf níže). Nejnižší inflaci hlásí Belgie, kde se už ceny dokonce meziročně propadají, a to o 0,8 procenta. Průměr EU pak odpovídá hodnotě 3,1 procenta.

Ilustrační fotografie

Zvýšila se regulovaná složka energií. Proč se vyplatí ještě více si hlídat zálohy?

Ekonomika

Poslední listopadový den tohoto roku Energetický regulační úřad (ERÚ) ohlásil změnu v distribučních poplatcích a znovu účtování poplatků za obnovitelné zdroje energie (POZE). Jaký bude dopad této změny na domácnosti a koncové zákazníky? Kolik budeme nově platit na zálohách? Co můžeme udělat pro kontrolu nad našimi náklady, a to i bez pomoci dodavatele?

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Ekonom Kovanda: Česko i letos válčícímu Rusku stále platí vysoké desítky miliard korun za ropu, naftu, ocel, plyn a další položky

Evropská unie prodlouží dobu, po niž ještě povoluje dovoz ruské oceli, o čtyři roky. Ocel z Ruska se tak bude moci do zemí EU dovážet až do října 2028. Bez ruské oceli by v Česku měly vážné potíže například Škoda Auto nebo nošovická Hyundai; ty ruskou ocel upotřebí třeba v základní karosérii svých vozidel. Nepřímo se tak ovšem nadále financuje – a financovat tedy o čtyři roky dále bude – Putinova válka na Ukrajině.

Ilustrační fotografie

Nevhodný vánoční dárek? E-shopům se vrací skoro 8 procent objednávek

Ekonomika

Po svátcích se e-shopům vrací 7,7 % objednávek, které nenaplnily představy o ideálním vánočním dárku. Vraceným položkám dominuje módní kategorie, zpět prodejcům se posílá více než pětina obuvi. Bezproblémové vracení zboží přitom přispívá k vyšší loajalitě nakupujících a růstu e-commerce, až třetinu příjmů internetových obchodů totiž uskuteční stálí zákazníci, uvádí odborníci ze společnosti Upgates, předního dodavatele e-shopových řešení.

Lidl

Lidl slibuje zlevnění nad rámec snížení DPH. Potvrzuje tím, že za vysokými cenami potravin jsou hlavně řetězce a jejich „čarování“ s maržemi

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Ceny, za které svým odběratelům zemědělci prodávají produkci, jak rostlinnou, tak živočišnou, klesaly letos v říjnu meziročně o takřka deset procent. Agrární produkce rostlinné výroby zlevňovala v průměru přesně o desetinu oproti loňskému říjnu, v živočišné výrobě to bylo o 9,4 procenta.

Ilustrační fotografie

Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Dnes končí další monstrózní klimatická konference OSN. Tím pádem začíná budoucí inflační vlna, která tíživě dolehne i na české domácnosti a firmy

Komentář Lukáše Kovandy: Končí další z klimatických konferencí OSN, známých jako COP. Jak je obvyklé, nic vskutku převratného delegáti nedojednali. Ačkoli značnou uhlíkovou stopu při sletu do Dubaje zanechali. Ano, pravda, shodli se – vůbec poprvé – na zásadním ústupu od fosilních paliv, ropy a plynu. Jenže poté, co se před dvěma lety dohodli na podobné konferenci v Glasgow na ústupu od uhlí, jeho globální spotřeba opět narostla. A nadále narůstá.

Ilustrační fotografie

Česká republika má rekordní počet obyvatel

Ekonomika

„Při vzniku České republiky 1. 1. 1993 měla naše země 10 325 697 obyvatel. Od té doby se počet obyvatel navýšil o 556 538 lidí na aktuální úroveň ve výši 10 882 235 lidí. Jedná se o historické maximum v rámci našich novodobých dějin,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ilustrační fotografie

Inflace sice brzdí, ale zůstává vysoko

Ekonomika

Komentář Vladimíra Pikory: Český statistický úřad dnes zveřejnil inflaci za listopad. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 % a meziročně o 7,3 %, což bylo o 1,2procentního bodu méně než v říjnu. To je dobrý výsledek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Obchodní řetězce vládu převezly, naletět jim ale nemusela

Komentář Lukáše Kovandy: Obchodní řetězce si z vládních politiků udělaly „dobrý den“. Nejprve jim slíbily, že zlevní potraviny v rozsahu snížené DPH, ale po přijetí konsolidačního balíčku náhle otočily a tvrdí, že místo zlevnění musí dokonce zdražit

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty dále zlevňují a pokles cen nekončí

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu opět zlevňovaly. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 52 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 36,96 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 39 haléřů na litr, na 37,24 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od června, nafta pak od srpna.

Ilustrační fotografie

Spotřebu Čechů nadále drtí mimořádná inflace a finanční vyčerpání řady domácností

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Maloobchodní tržby se letos v říjnu opět meziročně propadaly, a to osmnáctý měsíc v řadě. Pokles však činí 1,4 procenta, takže je z oněch osmnácti měsíců nejslabší. Maloobchod tak v říjnu měl svůj nejlepší, resp. nejméně špatný měsíc za celé období od dubna 2022, kdy zatím naposledy meziročně rostl. Jde o neklamné znamení, že v Česku se blíží období stabilizace v oblasti vývoje spotřeby domácností. Zatím však i tak domácnosti reálně vykazují spotřebu na úrovni roku 2018, což svědčí o vleklosti a hloubce aktuální spotřebitelské recese.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy