Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomice se daří, pravice je přesto nespokojená

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ekonomice se daří, přicházejí pozitivní čísla o hospodářském růstu, klesající nezaměstnanosti, dobré kondici průmyslu. I přesto jsou občanští demokraté nespokojeni. Co stojí za jejich rozhořčením?

"Ministr financí Andrej Babiš ale tento pozitivní vývoj naší ekonomiky ignoruje a přichází v rozporu se základními ekonomickými principy a zdravým rozumem s návrhem rozpočtu počítajícím s velmi vysokým deficitem ve výši 70 mld. Kč. Tak obrovský deficit, ale i struktura navrženého rozpočtu, nemá v době velmi slušného hospodářského růstu žádné rozumné opodstatnění," upozornil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

"Rozpočet se tak dostal do zajetí populistických slibů vlády, silných zájmových skupin přisátých na veřejných prostředcích a neschopnosti vlády racionalizovat sociální, zdravotní a penzijní systémy. Tyto chyby budou občany bolet zejména ve chvíli, až se ekonomice bude dařit méně dobře a bude potřebovat oporu ve zdravých veřejných financích," dodal.

Podobně se k situaci staví předseda strany Petr Fiala. "Předkládat při výrazném ekonomickém růstu rozpočet s deficitem 70 miliard je ekonomický diletantismus," podotkl na webu strany. "Premiér Sobotka se nepoučil z chyb, které dělal v době, kdy byl ministrem financí. Socialistická vláda opět rozhazuje peníze, které nevytvořila ona, ale občané," dodal.

"Neospravedlnitelné je také přijetí dalších 12 tisíc státních zaměstnanců, z toho více než 600 na ministerstvu financí, které by mělo jít ve snižování výdajů příkladem," uvedl Fiala.

Témata:  ekonomika Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.