Strážníci městské policie bez maturity skončí. Čekají je výpovědi z práce

Spor o to, že strážníci musejí mít hotovou maturitu, aby mohli pracovat u městské policie, po sedmi letech konečně dospěl do finále. A malé obce z výsledku radost nemají.

Ilustrační fotografie
reklama

Starostům malých obcí se novela zákona nelíbila od začátku a přišlo jim zvláštní a nevhodné, že by měli vyhodit městské policisty třeba s dvaceti lety praxe jen proto, že v šuplíku nemají maturitní vysvědčení.

Zákon alespoň počítal s tím, že povinnost mít maturitu se bude týkat jen strážníků, kterým ještě nebylo 45 let. Když potom novela vyšla ve sbírce zákonů, ukázalo se, že kvůli tiskové chybě věta s věkovou výjimkou chybí.

A starostové se zaradovali, že jim tenhle přešlap hraje do karet a že si jejich léty osvědčení strážníci novou práci nebudou muset hledat. Jenže teď přichází trpké vystřízlivění.

Po letech sporů s ministerstvem vnitra ovšem nyní do kauzy zasáhl Ústavní soud - a řekl, že tisková chyba platnost zákona nemění. A všichni strážníci bez maturity, kterým nebylo v roce 2008 alespoň 45 let, tak mají ještě letos dosloužit.

Otázkou ovšem je, jak se k verdiktu ústavních soudců postaví sami starostové, které bude jen těžko někdo kontrolovat a  nutit rozdávat výpovědi.

Na druhou stranu se dá ovšem čekat, že lidé budou po Novém roce odmítat platit pokuty od "nevzdělaných" strážců zákona a klidně se i soudit.

Témata: Policie ČR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky