V registru nespolehlivých plátců DPH je téměř 1400 firem

V registru nespolehlivých plátců DPH v srpnu přibylo 589 společností a jejich celkový počet tak dosáhl 1 396. Aktuálně je jako nespolehlivý plátce DPH označeno 3,3 promile českých firem. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji Roste podíl větších firem. Nejčastějším předmětem činnosti je zprostředkování velkoobchodu (16 % nespolehlivých plátců). Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie
reklama

„Po rozpačitém rozjezdu, který trval téměř dva roky, registr nespolehlivých plátců DPH začal plnit svoji funkci. Zlom nastal ve druhém kvartálu letošního roku, kdy se počet firem v registru skokově zvýšil a od té doby kontinuálně prudce roste,“ hodnotí statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že se začínají naplňovat původní prognózy, podle kterých by v registru měly uvíznout tisíce firem. „Aktuálně je jako nespolehlivý plátce DPH označeno 3,3 promile českých firem,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Registr se začal plnit většími firmami

V Česku je k platbě DPH přihlášeno více než 205 000 firem a téměř 263 000 živnostníků (podnikatelů). Podle podrobné analýzy Bisnode necelých 44 % nespolehlivých plátců DPH tvoří menší společnosti s tržbami do 10 milionů korun. S 28 % následují subjekty, které tyto statistiky dle ČSÚ neuvádí a společnosti s tržbami mezi 10 a 60 miliony korun tvoří 18 % nespolehlivých plátců DPH. „Z dlouhodobějších statistik je zřejmé, že v registru postupně roste podíl větších firem,“ říká Petra Štěpánová z Bisnode.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze (31,2 %) a Jihomoravském kraji (22,5 %). „V posledních týdnech jsme zaznamenali výrazný přírůstek nespolehlivých plátců v Ústeckém, Královéhradeckém a Zlínském kraji,“ dodala analytička Bisnode Petra Štěpánová. Na druhou stranu největší podíl nespolehlivých plátců DPH vzhledem k podnikatelské základně je v Královéhradeckém (1,99 %) a Jihomoravském kraji (0,66 %),“ uzavřela analytička Bisnode.

Témata: CZK | firmy | dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky