Evropa neví, co s přebytky mléka. Jak se vyvíjí ceny potravin?

Evropa řeší, co s přebytky mléka a znovu uvažuje o dotacích. 13,5 miliardy korun navíc by kvůli klesajícím cenám mléka mohli dostat evropští zemědělci, kteří se zabývají výrobou mléka.

reklama

Zákazníci v celé Evropě, včetně těch českých, sice vítají, že ceny mléka i výrobků z něj v poslední době výrazně klesají. Mnoha jeho producentům ale hrozí krach. A tak teď v Bruselu jednají evropští ministři zemědělství. Na jednání je i český ministr Marian Jurečka. Zda výrobci mléka pomoc dostanou, ale zatím není jasné.

Výkupní cena mléka klesla oproti loňsku o více než 25% a to se projevilo i na cenách pro zákazníky. Zlevnění se odráží i na ceně mléčných výrobků. Například u měkkého tvarohu cena v porovnání s loňskem také výrazně klesla.

Podívejte se, jak se změnily ceny vybraných potravin za poslední rok v přiložené tabulce: 

Změna cen potravin od roku 2014 do roku 2015 [pdf]

Ne každý z toho má ale radost. Farmáři hlásí ztráty. Nelíbí se jim nízké výkupní ceny mléka. Podle agrární komory přišli zemědělci od začátku roku až o 4 miliardy korun. Na vině je prý ruské embargo na dovoz potravin z EU a zrušení unijních mléčných kvót. "Mlékárna i když prodá přebytky do státních a veřejných skladů nedostane takovou cenu, aby mohla zemědělcům zaplatit tu férovou cenu my považujeme za zemědělci aby se ceny za intervenční nákupy zvýšil," říká předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Zemědělci kritizují i obchodníky. Ti se ale brání. "Zahraniční obchodní řetězce dováží výrobky ze svých zemí, což sráží cenu našich produktů," říká prezident Agrární komory Miroslav Toman. "Zveme zpracovatele i zemědělce k otevřenému stolu k diskuzi nad výkupní cenou mléka. Nicméně těžko budeme vysvětlovat zákazníkům, že nakupujeme drahé české mléko a ne levnější z dovozu," oponuje prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Jestli projednávané zvýšení dotací 13,5 miliardy korun pomůže, ale není jisté. "Záleží, jestli to bude plošně, to by bylo málo. Čekáme, jaké bude to rozdělení, čekáme, jestli to něco řeší, nebo to bude jen kosmetická úprava," říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Témata: potraviny | mléko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky