Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začala škola, lidé nemají peníze, děti trpí, varuje politik

Začala škola, lidé nemají peníze, děti trpí, varuje politik

Foto: Pixmac

Zhruba polovina manželství v Česku se rozpadne a roste tak počet rodičů samoživitelů, kteří mají problém finančně zabezpečit rodinu. Tento problém eskaluje zejména na začátku školního roku.

Soud ve většině případů při rozvodech nařídí alimenty, v mnoha případech se jim ale druhý rodič vyhýbá. Upozorňuje na to lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že nedostatek financí se pak podle sdružení APERIO, které se zabývá pomoci tzv. sólo rodičům, odráží na tom, jak si dítě stojí ve škole.

Zdechovský, který se této problematice dlouhodobě věnuje, poukazuje na to, že soudní nařízení alimentů selhává a je potřeba řešit spory mediací. „Zlepšení finanční situace sólo matek se podařilo například v Belgii, kdy má matka za povinnost uvádět jméno otce dítěte. Díky tomu se daří vymáhat až devadesát procent alimentů a zlepšit tak finanční situaci matek samoživitelek," upozornil EuroZprávy.cz Zdechovský.

Podle něj je nutné, aby Česká republika více využívala k řešení problémů mediaci, což je způsob řešení konfliktů a sporů, jehož cílem je dospět k dohodě. „Pokud soudy nařídí alimenty a druhý rodič se jim vyhýbá, spor se táhne roky a trpí tím v konečném důsledku dítě," popisuje europoslanec.

Nová generace soudců podle něj začíná mediaci více využívat. „Dříve se opatrovnických sporům říkalo žiletky, protože byly tenké. Dnes se jim říká buchty, protože jsou neuvěřitelně obsáhlé," dodal Zdechovský.

Témata:  rodinný rozpočet děti Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.