Prodejní horečka neopadá. Co lidé nejvíce kupují?

Červencový maloobchod lehce zaostal za odhady trhu, když v červenci vzrostl bez očištění o 5,5 %. Oproti červnu si prodejci polepšili o 0,4 %. Výsledky zveřejněné dnes Českým statistickým úřadem nicméně potvrzují, že nákupní apetit Čechů neopadá a bude hlavní hnací silou i v druhé polovině roku, informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

I v prvním prázdninovém měsíci zůstal český maloobchod na výsluní, když Češi v letošním červenci nakoupili o 5,5 % více zboží než v minulém roce. Pomohl k tomu jak zájem o potraviny, tak nepotravinářské zboží v čele se spotřební elektronikou a výrobky pro domácnost. Samozřejmě prim hrály opět on-line prodeje, které se oproti loňsku zvýšily o téměř pětinu. Z technického zboží zůstávají v hledáčku spotřebitelů velké i malé domácí spotřebiče včetně odšťavňovačů a sušiček, kancelářská technika i spotřební elektronika. V hlavních produktových skupinách napříč celým maloobchodem bychom ovšem v červenci vyloženého prodejního outsidera hledali jen těžko, což ostatně platí i pro předchozí měsíce.

Prodej aut byl nejslabší v letošním roce. Statistiky registrací nových vozidel ukázaly opět velmi silný, pětinový meziroční růst, maloobchodní prodeje tento vývoj ale nereflektovaly, když zákazníci odebrali hodnotově pouze o 6,3 % více aut než o rok dříve. Prodej aut nicméně relativně více trpí mankem jednoho pracovního dne a na celkovém pozitivním obrázku automobilového trhu se zatím nic nemění.

Cenové tlaky v obchodě zůstávají utlumené. Potraviny zlevnily meziročně o 0,5 %, což je nejvyšší pokles za poslední čtyři měsíce, naopak nepotravinářské zboží vinou především dražších výrobků určených k rekreaci mírně zdražilo o 0,3 %. Přesto je patrné, že přes silnou domácí poptávku se rychlejší růst spotřebitelských cen jen tak nedostaví. Bránit mu bude levnější zboží z Číny a levnější pohonné hmoty. Od začátku roku vzrostl prodej o 6 % a zásadně tak překonává predikce ze začátku roku. Pomáhá k tomu optimismus spotřebitelů, lepší podmínky na trhu práce a alespoň pozvolný růst mezd.

Témata: CZK | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky