Zachráníme Klokánky, pomozte nám, žádá senátor

Vláda odmítla poskytnout zadluženému Fondu ohrožených dětí (FOD) speciální dotaci, která by zachránila některá zařízení Klokánek. Toto rozhodnutí pobouřilo prezidenta republiky Miloše Zemana. Nabídl proto zařízením pomoc. K němu se teď přidal i předseda strany SPO Jan Veleba a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Ilustrační fotografie
reklama

Vláda se rozhodla dotaci Klokánkům neposkytnout, prý by to nebyl fér k dalším zařízením podobného typu, která musí vystačit se stejným rozpočtem jako FOD. Miloš Zeman v reakci na to uvedl, že fondu pošle peníze ze svého fondu na splácení státního dluhu. Aktuálně je na něm asi 1,1 milionu korun.

K prezidentovi se teď přidali i další. „Výzva všem lidem dobré vůle – pomozte i vy," žádají senátor a předseda strany SPO Veleba a šéf zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Wiesner. „Pokládáme pomoc těmto dětem za vysoce humanitní a ničím nenahraditelný čin a proto jsme se rozhodli věnovat Klokánkům každý z nás 10 000 Kč a vyzýváme všechny lidi dobré vůle, kteří tuto možnost mají, aby učinili podobně," píší ve výzvě.

Výzvu směřují k politikům na všech úrovních, zejména však k Velebovým kolegům v Senátu, podnikatelům a zaměstnavatelům. „Pokud stejně učiní 3000 dárců, pak výsledných 30 mil. Kč zabezpečí bezproblémový další provoz Klokánků a dá životní naději dětem s těžkým životním osudem," říkají oba muži.

Tato výzva prý nemá být jen planým gestem, ale odstartováním skutečné pomoci. „Proto vás budoucí dárce žádáme, abyste formou stručného elektronického dopisu deklarovali našemu společnému administrátorovi této akce panu Miroslavu Krčilovi, starostovi města Hlinska ochotu se osobně připojit," žádá Veleba a Wiesner.

Asi za tři týdny mají v plánu nabídky vyhodnotit a v součinnosti s Fondem ohrožených dětí zahájit vybírání darů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky