Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

LOK prozradí, jak po roce vidí akci Děkujeme, odcházíme

Lékařský odborový klub (LOK) ve čtvrtek zhodnotí změny v českém zdravotnictví i navýšení platů nemocničních lékařů. Právě v tento den totiž uplyne rok od chvíle, kdy odbory vyzvaly nemocniční lékaře k hromadnému podávání výpovědí s koncem roku.

Odboráři akci spustili s tím, že chtějí vymoci pro lékaře v nemocnicích lepší platy. Požadovali, aby čerství absolventi po nástupu do práce brali 1,5násobek průměrné mzdy a plně kvalifikovaní lékaři trojnásobek. Výpověď nakonec podalo více než 3 800 lékařů, z toho nejvíce na Vysočině. Tam se k akci připojilo přes 60 procent lékařů, naopak v Praze to byl každý desátý. Vláda začala s lékaři intenzivně vyjednávat až právě po 1. lednu, tedy v době, kdy už bylo jasné, kolik lékařů po 1. březnu, kdy doběhne zákonná výpovědní lhůta, nemocnice nakonec opustí. Hovořilo se o tom, že absolutní prioritou je zajištění akutní péče a připravovaly se i krizové plány, při nichž měla být do péče o nemocné zapojena i armáda. Jednání mezi vládou a odbory byla velmi hektická a napjatá, několikrát zkrachovala a ke smíru dospěla pět dní před 1. březnem. Odboráři neváhali během akce používat ani drsná hesla - mottem celé kampaně se stalo "Náš exodus - váš exitus!".

Zároveň lékaři chtěli, aby zdravotnictví prošlo reformními kroky. Ve smírném memorandu si nakonec lékaři vymohli okamžitý nárůst platů o pět až osm tisíc měsíčně a také další zvýšení o 10 procent v roce 2013. Tento růst ovšem ministerstvo zdravotnictví podmínilo dobrou ekonomickou situací v českém zdravotnictví. Náměstek ministra pro zdravotní pojištění Petr Nosek již o víkendu řekl, že o nárůst platů by se měly postarat zejména nemocnice, protože ještě mají ve svém hospodaření rezervy. Zároveň řekl, že by tento nárok měl zmizet z úhradové vyhlášky a být dohodnut jinak.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.