Tisíce nemovitostí bez majitele: Nepatří právě vám?

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových aktualizoval na svých webových stránkách seznam neznámých či nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí. Z původních 180 tisíc položek se seznam rozrostl o více než 310 tisíc záznamů.

Ilustrační fotografie
reklama

V seznamu jsou tisíce jmen lidí, kteří se ke svým nemovitostem nehlásí nebo ani nevědí, že jim patří. Často se totiž jedná o již nežijící osoby. Pokud byste v seznamu našli jméno některého svého příbuzného, můžete nemovitost získat v dědickém řízení.

Kompletní seznam si můžete prohlédnout tady (soubor je poměrně velký a může tedy trvat delší dobu, než se otevře):

Pozemky s neznámým majitelem [xlsx]

Soubor je ve formátu "xls" takže k jeho otevření budete potřebovat program Microsoft Excel nebo třeba OpenOffice. Pro snadnější vyhledávání v seznamu využijte klávesovou zkratku ctrl+f. Napište jméno svého předka a ihned uvidíte, jestli se někdo takový v seznamu nachází.

Pro více informací můžete také kontaktovat příslušná pracoviště. Kontakt najdete v následujícíc tabulce ZDE.

Soupis nyní zahrnuje údaje o 240 tisících nemovitostech, z toho je 230 tisíc pozemků a 8,5 tisíce staveb. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 160 tisíc a přibližně 1 600 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky. Protože některou nemovitost může vlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků, je počet předaných položek vyšší než samotný počet nemovitostí.

Nejvíce, přes 126 tisíc záznamů, se jich nachází v Jihomoravském kraji, ve Středočeském kraji (88,4 tisíce) a Zlínském kraji (61,8 tisíc). Nejméně je jich evidováno v Karlovarském kraji (214). Pozemky s největší výměrou jsou evidovány ve Vizovicích (418 ha), Horní Vsi ve Fryštáku (267 ha) a Brumově (166 ha), ve všech případech se jedná o lesní pozemky.

Nově jsou do seznamů zahrnuty i údaje o nemovitostech ve vlastnictví fyzických osob, které jsou identifikovány jménem, příjmením a údajem o adrese. Dále i nemovitosti ve vlastnictví právnických osob s neexistujícím identifikačním číslem (IČ) v dostupných registrech nebo bez IČ a rovněž stavby s čísly domovními, u kterých není znám vlastník.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky