Za krabičku cigaret si od příštího roku připlatíte

Krabička cigaret by mohla příští rok zdražit až o 4 koruny. Zákon, který by zvýšil spotřební daň na cigarety, dnes podpořil rozpočtový výbor sněmovny.

reklama

O několik korun by mohly už v příštím roce podražit cigarety a další tabákové výrobky. A zdražování bude pokračovat i v dalších letech. Ministerstvo si od toho slibuje, že jen příští rok by díky tomu mohlo do státní kasy přitéct téměř tři a půl miliardy korun.

Cigarety budou zdražovat následující tři roky. Příští rok se zdraží o téměř čtyři koruny na krabičku, další dva roky o korunu až dvě.

Jak se změní cena cigaret v letech 2016-2018 najdete ZDE.

Důvodem zvyšování spotřební daně je především fakt, že Česko musí splnit směrnici EU, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Slabší koruna by podle ministerstva bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci.

Ministerstvo v návrhu počítá s tím, že by rozpočet touto změnou mohl získat v roce 2016 až 3,3 miliardy korun, v roce 2017 až 1,1 miliardy korun a v roce 2018 až 1,4 miliardy korun. To ale bude platit pouze v případě, že se nezmění chování spotřebitelů v důsledku navýšení cen tabákových výrobku.

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky