Proč někteří Češi žijí v ruinách?

Peníze jsou hlavním důvodem, proč se lidé nepouštějí do potřebných rekonstrukcí svého bydlení. V průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny uvedlo nedostatek finančních prostředků jako důvod 50 % dotázaných.

Ilustrační fotografie
reklama

Obyvatelé rodinných domů nejvíc potřebují zateplení fasády, ale paradoxně nejčastěji realizovanou rekonstrukcí je výměna oken. Tu provedla již polovina dotázaných majitelů. Podobně je tomu i u bytových domů, přičemž výměnu oken realizovalo už téměř 80 % vlastníků bytů.

I přes často zbytečně vysoké náklady za energie, které hradí, se mnoho Čechů vyhýbá rekonstrukcím. Pro polovinu jsou důvodem finance, necelá třetina se problémem nezabývá a 14 % se dosud nedohodlo v rodině či v bytovém družstvu a společenství vlastníků bytových jednotek.

"Ačkoli vhodné rekonstrukce mohou snížit náklady na vytápění v některých případech až o 70 procent, lidé se do nich často nepouštějí. Paradoxně proto, že chtějí ušetřit. Neuvědomují si ale, že pokud do modernizace peníze investují, uspoří ve výsledku daleko víc,“ vysvětluje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

"Například po zateplení fasády, podlah a stropů u rodinného domu s ročními náklady na energie 50 000 korun, je možné ušetřit přibližně 40 procent těchto výdajů. Návratnost investice je v závislosti na provedené úpravě zhruba 10 let a od momentu její realizace už majitel nemovitosti vlastně doživotně šetří.“

Co a jak se (ne)rekonstruuje

Přestože se zateplení fasády a střechy objevuje na čelních příčkách realizovaných rekonstrukcí, patří stále mezi úpravy, které považují majitelé rodinných a bytových domů za aktuálně nejnutnější. A to přesto, že tuto úpravu provedlo již 28 % majitelů rodinných domů a 58 % majitelů bytových jednotek. Nejběžnější rekonstrukcí je výměna oken. Nová okna, si pořídila už polovina majitelů rodinných domů a 79 % majitelů bytů. Třetina majitelů rodinných domů již má zrekonstruovanou střechu. V bytových domech vedle výměny oken a zateplování nejčastěji dochází k instalaci regulačních ventilů (52 %).

Nejčastější způsoby financování rekonstrukcí

V prvé řadě sahají lidé nejdříve do svých úspor a snaží se většinu rekonstrukcí pokrýt tak, aby se vyhnuli půjčkám. "Teprve až pak využívají jiné možnosti financování, nejčastěji stavební spoření, které je uzpůsobeno právě pro tyto účely a nabízí zvýhodněné podmínky,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Naopak nejméně častou variantou je půjčka od rodiny.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky