Bič na exekutory. Tyto věci už vám nesmí zabavit

Od prvního září začala platit nová pravidla pro exekutory. A mění se toho hodně - minulostí se stanou případy, kdy člověk přišel o dům nebo byt kvůli směšnému dluhu nebo situace, kdy exekutoři byt dlužníka doslova vybílí.

Ilustrační fotografie
reklama

Už dříve se sice v zákoně psalo, že exekutor nesmí dlužníkovi zabavit věci potřebné pro běžný život, ale jejich seznam neexistoval, a každý si tak nařízení vykládal po svém a odnášel například i pračky nebo postele.

Nově už však exekutoři dlužníkům z bytu pračku, židle, nádobí nebo sporák neodtáhnou. Zákon to nedovoluje. Exekutorská komora ovšem upozorňuje na to, že i přes tento konkrétní seznam mají nová pravidla pořádný háček.

Píše se v nich totiž to, že zabavovat se nesmějí jen věci, které očividně nepřesahují běžný standard. Nikdo už ovšem nevyjmenoval, co ještě je běžné a co už je možné považovat za luxusní vybavení.

Dá se tedy očekávat, že tahanice budou pokračovat, protože někomu mohou stříbrné příbory po babičce nebo míšeňský porcelán připadat jako luxus a někomu jako běžná věc.

Dlouho očekávanou změnou je pak to, že lidé už kvůli malým dluhům nepřijdou o bydlení. Nově totiž není možné zabavit nemovitost, v níž trvale bydlí, někomu, kdo dluží méně než 30 tisíc korun.

Neplatí to ovšem vždycky - neplatiči výživného nebo pachatelé trestných činů, kteří mají platit obětem odškodné, se ani doma před exekutory neschovají.

PŘEHLED: Co nesmí exekutoři zabavit

I k této změně mají ovšem exekutoři výhrady. "Některé pohledávky do 30 tisíc korun se mohou totiž stát de facto nevymahatelnými, a to v případě, že jediným zpeněžitelným majetkem dlužníka je právě dům nebo byt," oponuje mluvčí Exekutorské komory ČR Petr Pařízek.

Exekutorům se ani za mák nelíbí to, že nově je přesně stanovený průběh exekucí. Nejprve totiž exekutor musí zkusit dluh uhradit z účtu dlužníka nebo srážkami z platu, až potom smí na řadu přijít dražba majetku a nemovitostí.

"Tím dojde k výraznému prodloužení doby exekučního řízení, což přinese dlužníkům vyšší náklady ve formě úroků a poplatků z prodlení. Vymáhaná dlužná částka se tak paradoxně ještě zvýší," má jasno Pařízek.

Velmi praktickou novinkou je i to, že dlužníci konečně mohou dluh okamžitě uhradit ze svého bankovního konta, a to i z konta, které už bylo zablokované. To doteď nešlo a řada lidí se tak dostávala do absurdní situace, kdy jim exekutoři rozebírali byt kvůli pěti tisícům a oni měli na účtě třeba desetinásobek té sumy.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky