Nejčastější problémy ojetých dieselů? Na tohle si dejte pozor

Motoristy láká naftový motor kvůli slibované nízké spotřebě paliva. Ale kdo si nedá pozor, může brzy skončit v kolotoči velmi drahých oprav.

Ilustrační fotografie
reklama

Koupě ojetého auta vyžaduje obezřetnost. Přece jen kupujeme použité zboží, u kterého se prostě mohou vyskytnout problémy spojené s opotřebováním některých částí. A teď nejde jen o ojeté pneumatiky či brzdy, což se považuje za spotřební zboží. Jde především o mechanické části pohonu.

Právě moderní turbodiesel, který je mezi zájemci o ojeté auto vyhledávaný, může být doslova pastí na peníze, pokud si při výběru auta a motoru nedají pozor na obvyklé problémy, které některé naftové motory provázejí.

Původ vozu hraje roli

Právě u ojetého turbodieselu je důležité přihlížet k servisní historii auta a jeho původu. Jakmile je problematické ověřit například pravost stavu ujetých kilometrů, může vás brzy čekat nemilé překvapení.

Zatímco staré komůrkové diesely bez problémů vydržely statisícové kilometrové nájezdy bez velkých nároků na servis, moderní motor potřebuje velmi pečlivého majitele, který si veškeré servisní úkony pohlídá. Jde především o pravidelné výměny oleje, výměny rozvodového řemenu a podobně.

Filtry jsou novým problémem

Zatímco u starších turbodieselů byla největším strašákem majitelů životnost poměrně drahého turbodmychadla, dnes převažují obavy nad výdrží jiných dílů. A mnohdy se jedná o díly, které má auto vlastně jen kvůli plnění emisních norem, nikoli kvůli lepší výkonnosti a nižší spotřebě.

Například filtr pevných částic, který se začal masově zavádět po zavedení emisní normy Euro 5, představuje pro majitele jisté riziko. "Filtr by se měl automaticky regenerovat, ale v dieselech provozovaných hlavně ve městě a při krátkých cestách se nestačí dostatečně pročistit,“ upozorňuje Tomáš Svoboda z Auto ESA. Není tedy divu, že zájemci o ojetý vůz s turbodieselem dávají přednost starším vozům bez filtru.

Dalším zařízením pro kontrolu emisí je tzv. EGR ventil, který žene zplodiny k dohoření zpět do motoru. Někdy u něj selže jen řídící elektronika, jindy je ale potřeba celý EGR ventil pročistit a případně vyměnit. Pokud má ještě dodatečný chladič, výměna rozhodně není levnou záležitostí.

Klepající setrvačník

Mezi obvyklé mechanické potíže patří i opotřebovaný dvouhmotový setrvačník. Bohužel plno kupujících neumí správně diagnostikovat jeho závadu při testovací jízdě. Problém se setrvačníkem lze poznat především tak, že charakteristické klepání od motoru zmizí po sešlápnutí spojky.

"Naši technici na výkupu vozů jsou řádně proškoleni a umí mechanické problémy vozu odhalit. Vůz se zjevnou mechanickou vadou nevykoupíme,“ říká k tomu Svoboda z Auto ESA. Pokud vás čeká výměna dvouhmotového setrvačníku, zpravidla je nutné měnit i spojku a příslušenství. I na běžnou Octavii TDI pak takový servisní úkol stojí přes 20 000 korun.

U turbodieselů ale zlobí často i specifické typy vstřikovacích systémů a některé motory jsou proslulé svou velmi nízkou životností nebo potřebou měnit specifické díly poměrně brzy. Náklady na provoz naftového auta tak mohou snadno překročit náklady na provoz srovnatelného vozu s benzínovým motorem.

Záleží samozřejmě na tom, jaké auto chcete koupit. Některé turbodiesely jsou velmi spolehlivé, jiné už méně. Čtěte proto recenze ojetých aut a hledejte si dopředu informace o ojetých autech, ať víte, kterým motorům se máte raději vyhnout a který je naopak dobrá volba. Také si spočítejte, jestli se vám provoz dieselu vyplatí.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky