Vracení exekutorských odměn věřitelům je nelegální činnost a ekonomický nesmysl

Exekutorská komora České republiky reaguje na reportáž v Událostech České televize ze dne 28. 8. 2015.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Podle etického kodexu Exekutorské komory ČR nesmí soudní exekutor vracet věřiteli ani malou část své odměny (či ji snižovat). Takové jednání je považováno za závažné porušení soutěže mezi exekutory.
  • Aktuální případ soudního exekutora JUDr. J. P. navíc ukazuje, že vracení odměn je ekonomicky velmi rizikové a může vést až k insolvenci. Výše odměny exekutorů nedává pro takovou činnost žádný prostor – byla nastavena v roce 2001 a od té doby nebyla nikdy změněna (navzdory výraznému růstu agendy, nákladů a nedobytnosti pohledávek).
  • Závěry reportáže v Událostech České televize proto považuje Exekutorská komora ČR za nelogické. Na základě nelegálního a ekonomicky nesmyslného jednání jednotlivce nelze dokazovat, že odměny exekutorů jsou příliš vysoké.
  • Exekutorská komora ČR hledá cestu ke společensky zodpovědnému vymáhání pohledávek prostřednictvím debaty se všemi zainteresovanými stranami. Současná situace, kdy výrazně roste počet nedobytných exekucí, je dlouhodobě neudržitelná.

„Jsme rádi, že se otevírá celospolečenská diskuse o systému vymáhání v ČR. Exekutorská komora ČR chce být v tomto procesu aktivním hybatelem. Proto aktivně komunikujeme se všemi stranami a snažíme se iniciovat společnou platformu věřitelů, vymáhacího řetězce a také zástupců dlužníků,“ uvádí JUDr. Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR. „Prohlášení všech stran by však vždy měla být založena na racionální a férové argumentaci. Jsme proto velice zklamáni, když se na veřejnosti objevují nepravdivé argumenty o příliš vysokých odměnách exekutorů a jako údajný důkaz se používá vracení odměn věřiteli ze strany jednotlivce. Takové jednání je přitom v rozporu s  etickým kodexem naší komory a v rámci našeho stavu naprosto netolerovatelné,“ dodává viceprezident Plášil.

Odměny exekutorů nebyly zvýšeny téměř 15 let

Na rozdíl od notářů a insolvenčních správců, kteří také vykonávají některé pravomoci justice, nebyl exekutorům od roku 2001 exekuční tarif nikdy zvýšen. Soudní exekutoři tak pracují 14 let za stejnou odměnu. Přitom většina nákladů na provoz úřadu vzrostla s navýšením cen vstupů, navíc byl postupnými novelami soudním exekutorům výrazně navyšován objem agendy, kterou dříve vykonávaly soudy. 

„Klesá i výtěžnost exekucí – v současné době je 60 % exekucí zcela nedobytných. Exekutoři tak nemají prostor pro vracení jakékoli části své odměny věřitelům, protože z případného zisku musí dotovat provoz úřadu a vynaložené náklady na vymáhání nedobytných pohledávek,“ doplňuje viceprezident komory Plášil. 

Předchozí reakce Exekutorské komory ČR na případ JUDr. J. P. 

Exekutorská komora již v minulosti podala na JUDr. J. P. kárnou žalobu a ustanovila Mgr. Svatopluka Šůstka zástupcem v řízení dotčeného Exekutorského úřadu Karviná se sídlem v Českém Těšíně.

Témata: CZK | exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky