Doplácíte stále za vodu? Víme, jak ušetřit za vodné a stočné

Roční vyúčtování záloh asi každý z nás očekává s napětím. Velkým překvapením bývá vyúčtování za teplou i studenou vodu, ve kterém se kvůli stálému zdražování vody často nacházejí nedoplatky.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina Čechů tedy na vodném a stočném opět zaplatila více než v předchozím roce. V celorepublikovém měřítku se podle dat statistického úřadu jednalo v průměru o 77,50 Kč/mᶟ. Přinášíme vám několik zajímavých tipů, jak na vodném a stočném ušetřit.

Kam mizí voda a s ní naše peníze?

Paní Kateřina bydlí s rodinou v panelovém bytě již 15 let. "Rozhodli jsme se byt postupně zrekonstruovat. Letos v létě začneme s přestavbou koupelny, protože nedoplatky za vodu nám v posledních letech stouply v řádech tisíců. Starou vanu nahradíme sprchovým koutem a také si konečně pořídíme novou pračku,“ říká Kateřina.

Čtyřčlenná rodina může díky takovéto rekonstrukci skutečně uspořit podstatnou částku. Sprchování je rozhodně ekonomičtější než koupání ve vaně a s pákovou baterií a správnou sprchovou hlavicí se dá ušetřit až několik stovek litrů vody měsíčně. Stejně tak se vyplatí investovat do úsporných spotřebičů. Staré pračky mohou spotřebovat až 100 litrů vody na jeden cyklus praní, kdežto ty úsporné mají spotřebu pouhých 40 litrů.

Ušetřete za vodu snadno a rychle

Když chcete ušetřit na vodě hned, začněte od koupelny, až polovina celkové spotřeby vody totiž připadá na osobní hygienu. Pokud si čistíte zuby s naplno puštěným kohoutkem, během jednoho dvouminutového čištění proteče až 30 litrů vody. Čtyřčlenná domácnost, kde si tímto způsobem všichni čistí zuby dvakrát denně, pak ročně zbytečně utratí mnohem víc, než je třeba. Zaměřte se také na kapající kohoutek či protékající záchod. Na toaletě je možné plýtvat vodou a penězi i v případě, že neprotéká.

"Už při rekonstrukci je důležité myslet na zdánlivé drobnosti, které v konečném důsledku mohou ušetřit velké množství vody. Systém dvojího splachování na toaletě zabrání tomu, aby pokaždé protekl celý obsah nádržky, což je běžně až 10 litrů. Perlátory do vodních baterií zase snižují průtok vody za pomoci kyslíku,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Jak snížit spotřebu v kuchyni

Drobné tipy, které denně šetří vodu, můžeme použít i v kuchyni. Je známo, že mytím nádobí v myčce spotřebujeme méně vody než při ručním mytí. Nezanedbatelnou výhodou je i značná úspora času, která v dnešní době přijde vhod. Pokud nádobí myjete v ruce, vyplatí se páková baterie, je úspornější a lépe se s ní manipuluje. Pijete-li vodu z kohoutku a necháváte ji nejdříve odtéct, aby byla co nejchladnější, mnoho jí zbytečně proteče do odpadu. V tomto případě natočte více vody do větší nádoby a tu uskladněte v lednici. I pro kuchyň pak platí – dávejte pozor, aby kohoutek nekapal.

"Letní měsíce jsou pro modernizaci bytu či domu nejvhodnější, úspora za energie se projeví už od podzimu. Díky rekonstrukci lze v některých stavbách ušetřit na energii více než polovinu nákladů,“ říká Jitka Jechová a dodává: "Naprostou většinu úprav ve své domácnosti můžete financovat z úvěru od stavební spořitelny.“

Témata: energetika | voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky