Čínská krize hýbá ekonomikou světa. Cena energií a ropy se změní

Čína, která donedávna platila za tahouna nejen regionální ekonomiky, zažívá po letech mejdanu vystřízlivění. Akcie padají a berou s sebou i burzy po celém světě. Jak to ovlivní zbytek světa? Je možno se na nejbližší vývoj nějak připravit? Na to odpovídal ekonom Vladimír Pikora.

Ilustrační fotografie
reklama

Čínské trhy zastihla krize. Má se svět bát? A jak to ovlivní světové finance?

Čínské akcie budou pravděpodobně stále padat, což ovlivní především export do této země. Klesne síla jüanu. Bito na tom bude zejména Německo, ale vzhledem k provázanosti ekonomik by problém s odstupem času dopadl i na Česko, byť ne s takovou intenzitou. Krize má paradoxně i své světlé stránky.

Jak může krize prospět spotřebiteli?

Čínské potíže na akciovém trhu příznivě ovlivní ceny surovin – levnější by mohl být benzín, plyn, elektřina. Ubudou inflační tlaky, a tak úrokové sazby zůstanou na stávajících hodnotách, což je dobrá zpráva třeba pro majitele hypoték.

Jaká opatření čínské vlády očekáváte?

Nejpravděpodobnější se jeví varianta snížení úrokových sazeb na nulu jako v Evropě a USA. Čínské úřady se budou snažit zabránit nepokojům a možná založí fond na výkup akcií. Každopádně na trh nalije obrovské množství peněz. To je nicméně ten optimističtější scénář. 

A ten černý?

V extrémním případě připadá v úvahu řecký scénář, obrovské zadlužení s následnými potížemi splácet. V úvahu připadá i znárodňování, což by samozřejmě mělo neblahý dopad na obyvatelstvo. Nevěřím ale, že by k tomu došlo. Dalším, nepříliš vhodným řešením, je prodání amerického dluhu, čímž se problém přelije na druhý konec světa, ale nezmizí. Zkrátka se problém takříkajíc zamete pod koberec. Obávám se proto, že po určitém uklidnění problém vybublá za několik let opět na povrch. 

Máte nějakou radu pro držitele akcií?

Obecně platí, že padají-li akcie, stoupá cena zlata. K drahým kovům se investoři upínají jako k uchovateli hodnoty, předpokládám také zvýšený zájem o nákup nemovitostí. Mít zkrátka své majetkové portfolio rozděleno. To platí ale obecně.

Témata: energetika | čína

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky