V Bruselu došlo na kávovary, i jejich příkon možná bude regulován

Evropská komise nechala vypracovat materiál zkoumající spotřebu oblíbených domácích spotřebičů - kávovarů. Podobně jako u dalších elektrožroutů, i tady by se měla osekávat spotřeba.

reklama

Zprávu o regulacích spotřeby domácích kávovarů vydal asi před 14 dny francouzský deník Le Monde a tuzemskými médii prošla prakticky nepovšimnuta. Evropská komise hodlá podle slavného deníku útočit na snižování spotřeby elektřiny v EU přes kávovary, které se tak stanou další obětí ekovášně bruselských úředníků.

Podle zprávy, kterou cituje Le Monde, spotřebují kávovary v EU 17 terawatthodin elektřiny ročně, což dělá asi 2,5 miliardy eur.

Trnem v oku jsou komisařům zejména stroje, které udržují kávu teplou po delší dobu, tedy překapávače, které mají plotýnku na hotové kafé. Evropští úředníci zvažují, že tento systém bude možné používat nejdéle po dobu třiceti minut od uvaření kávy. Spotřeba energie by tak měla klesnout.

Kávovary se pravděpodobně stanou dalším z palety přístrojů, jejichž parmetry ovlivňují nařízení EU. Mimo slavného zakazování žárovek můžeme připomenout regulace spotřeb ledniček, televizorů a praček. Otázku spotřeby vody budou muset řešit výrobci sprchových hlavic.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky