Platíme neviditelné daně a co z toho máme? Europoslanec to pěkně spočítal

V souvislosti s krizí v Řecku se hodně mluvilo a psalo o tom, že Řekové berou velké platy za málo práce, jsou líní a tak podobně. Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer to ale vidí trošku jinak. K celé věci proto napsal komentář, který zveřejnil na sociálních sítích.

Ilustrační fotografie
reklama

Niedermayer poněkud vyvrací mýtus o vysokých řeckých mzdách. „Pod diskusemi o řecké ekonomice se stále vracíme k tomu, že Řekové mají 'vysoké' platy a my nízké. Za 'plat' přitom každý považuje to, co si 'odnese domů'. Ale je v tom zádrhel, neb ekonomicky (i logicky) je podstatnější to, kolik za naši práci zaplatí ten, pro koho pracujeme.," připomíná europoslanec.

Upozorňuje na fakt, že český systém je už od počátku „kapitalismu" nastaven poněkud „socialistický" systém „neviditelných daní'". Kromě samotných daní a odvodů ze mzdy, které tvoří většinu rozdílu mezi hrubou mzdou a platem, za zaměstnance odvádí ještě peníze zaměstnavatel.

„Výší této daně jsme na špičce Evropy. V číslech to znamená, že zaměstnanec s hrubou mzdou 25 000 Kč dostává slušných 19 295 korun 'platu' na ruku, ovšem jeho práce má 'hodnotu' 33 500 korun (tolik za ni platí zaměstnavatel), jenže stát mu z ní odkrojí přes 42 procent," vysvětluje, jak to chodí v praxi europoslanec za TOP 09.

Lidé tedy mají pocit, že dostávají málo, protože velká část mzdy jim odtéká. „Co za to dostáváme? Třeba jídlo a ubytování v nemocnici zdarma, hromadnou dopravu v Praze za 10 korun denně. Ale i nesmyslné státní zakázky a investice. Nevím, zda to je 'dobrý deal'," říká jasně Niedermayer.

Další otázkou jsou řecké penze, které jsou podle něj neudržitelné. U nich se prý projevil problém způsobu řízení průběžného systému. „Nesmíme ale zapomenout, že velká část obrovského tamního penzijního schodku přišla s kontrakcí ekonomiky (o čtvrtinu) a poklesem zaměstnanosti. Řekové (nejen oni) budou muset schodek zásadně snížit, zřejmě kombinací poklesu penzí (děje se), změnou v odchodech do penze (děje se) a rozhodnout se, jak velkou 'díru' ufinancují daněmi," píše politik.

K této úvaze na závěr dodává to, co označuje za „trochu provokace závěrem":

Nevím, jak to se s těmi „línými Řeky a jejich ouzem", nicméně:
- Autobusy, kterými jsme na Krétě jeli, měli zpoždění vždy do 5 minut proti jízdním řádům (pokud to ovšem nebyl bus, který měl jet před hodinou )
- Zato letadlo naší české společnosti se „zdrželo" o 2 hodiny. Kvůli výměně kola, prý. Myslel jsem, že na to jsou servisní kontroly a ne kutilství před odletem, které vede ke zpoždění
- Řekům na letišti trvala „obrátka" našeho letadla (výstup lidí, vyložení zavazadel, úklid, tankování, naložení a nástup) 60 minut. V Praze se na zavazadla čekalo skoro 40 minut...

Témata: lidé | řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky