Chmele bude letos o třetinu méně. Zdraží se pivo?

Extrémní sucho zasáhlo pěstitele chmelu. První odhady naznačují, že by letos měli dodat až o třetinu méně chmele než v uplynulých letech. Pivovary však zatím nepředpokládají, že by musely zdražovat.

Chmel, ilustrační fotografie
reklama

Pár dnů před začátkem sklizně zbyly chmelařům jen oči pro pláč. Už teď je jim jasné, že na letošní úrodě nic nevydělají. Co nestihla zničit vedra, spláchly během minulého týdne bouřky. 

"Chmel je v současné době, kdy bude sklizeň, drobný. A nové rostliny jsou vůbec rády, že to přežily," řekl předseda zemědělského družstva Kokory Vladimír Lichnovský. 

Mladé chmelnice doplatily na to, že rostliny ještě nemají pořádné kořeny. Nedokázaly si proto natáhnout vodu, které je letos enormně málo. O moc lépe na tom nejsou ani letité chmelnice. Zralá šiška chmelu má kolem čtyř - pěti centimetrů. Ty letošní ale svojí velikostí připomínají spíš hrách.

Pěstitelé chmelu tak přijdou o miliony. Hlavně proto, že hlávky chmelu, které narostly na mladých chmelnicích, jsou úplně k ničemu.

"Tu rostlinu necháme do října uschnout a pak bude následně ta liána chmelová nebo chmelová réva spálena," dodal Lichnovský.

K zákazníkům tak z českých chmelnic poputuje odhadem o třetinu méně chmelu než vloni. Přesto by to nemělo znamenat zdražování piva. Pěstitelé chmele ale jedním dechem dodávají, že jestli bude stejné sucho i příští léto, tak už se zdražovat bude.

Témata: pivovary | pivo | chmel

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky