Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie nepřežije rozpad eurozóny

Polský ministr financí Jacek Rostowski ve středu uvedl, že krize v eurozóně by mohla vést k zničení Evropské unie (EU). Informovala o tom agentura AFP.

„Evropa je v nebezpečí,“ řekl Rostowski v Evropském parlamentu (EP). „Pokud dojde k rozpadu eurozóny, EU nebude schopná přežít, což bude mít všechny důsledky, které si lze představit,“ upřesnil. Podle agentury AFP předseda EK José Manuel Barroso s postojem polského ministra financí souhlasil. „Čelíme největší krizi této generace. Je to boj o politickou budoucnost Evropy a evropské integrace jako celku,“ vysvětlil Barroso.

Rostowski, jehož země v současné době unii předsedá, dále sdělil, že současná krize, pokud bude „pokračovat takovou nepředvídatelnou cestou, bude mít obrovské následky“. „Pokud bude trvat rok či dva, musíme být v případě některých zemí připraveni na dvojnásobné míry nezaměstnanosti, a to i v bohatých zemích“.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy