Ministerstva vyplatila na letních odměnách 100 milionů

Hesla jako Koalice rozpočtové odpovědnosti za zdi českých ministerstev patrně nedorazila, resorty nadělovaly mimořádné odměny svým úředníkům i letos v létě. Do bonusů šlo z jejich rozpočtů dohromady více než sto milionů korun, píší ve středečním vydání Lidové noviny.

660
reklama

Stejně jako loni v prosinci našlo na prémie nejvíc peněz jindy chudé ministerstvo obrany - mezi zaměstnance rozdělilo 55 milionů. Podle mluvčího resortu Jana Pejška šlo o částku, které ministerstvo ušetřilo na platech, tedy na neobsazených místech. Dvě třetiny zamířily mezi 22 tisíc vojáků z povolání. A každý ze čtyř náměstků na obraně si přilepšil o 58 tisíc korun.
 
Podle zjištění Lidových novin jsou však ve srovnání s kolegy na životním prostředí "chudými příbuznými". V zeleném resortu dostal každý ze čtyř náměstků během letních prázdnin ke své výplatě navíc 137 a půl tisíce korun. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) na dotazy, proč k takovým odměnám přistoupil, nereagoval.
 
Hezké léto si užili také čtyři náměstci na vnitru, kteří dostali dohromady 350 tisíc, nešetřilo se dokonce ani na ministerstvu kultury, kde se peněz dlouhodobě nedostává. Průměrná odměna každého náměstka přesáhla 86 tisíc korun.
 
Přístup státních úřadů je přitom v současné nelichotivé finanční době svou štědrostí ojedinělý a v komerční sféře jsou takové mimořádné finanční odměny neobvyklé, uvádí Lidové noviny.

Témata: mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky