Česká spořitelna dala půl miliardy do "větru"

Téměř půl miliardy korun půjčila Česká spořitelna na financování třetí největší větrné elektrárny v Česku – větrného parku v Horních Loděnicích. Spořitelna poskytla desetiletý úvěr v hodnotě 497,8 milionů korun fondu soukromého kapitálu EnerCap Power Fund, který se zaměřuje na financování projektů obnovitelných zdrojů a energetických úspor ve střední a východní Evropě.

Ilustrační fotografie
reklama

„Financování obnovitelných zdrojů patří v České spořitelně mezi oblasti, na které se pravidelně zaměřujeme. Spolupráce s fondem EnerCap Power na refinancování jednoho z největších větrných parků v zemi je pro nás významná i z toho důvodu, že větrných parků v Česku není mnoho,“ uvedl šéf úseku financování České spořitelny František Havrda.

„Jsme rádi, že se nám podařilo získat refinancování pro větrný park Horní Loděnice právě nyní a využít historicky nízkých korunových úrokových sazeb. Byla to jedna z prvních akvizic našeho fondu EnerCap a ukázala se to být velmi dobrá investice,“ uvedl Shane Woodroffe, partner EnerCap Capital Partners.

Větrný park Horní Loděnice – Lipina v Olomouckém kraji má celkem devět větrných elektráren typu Vestas V 90–2MW. Předpokládaná roční výroba celého parku je na úrovni cca 43 GWh elektrické energie, což je rovno spotřebě 12 300 českých domácností. Při předpokládané životnosti 25 let je to celkem 1 075 000 MWh elektřiny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky