Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vývoj spotřebitelských cen v červnu 2015 očima ekonomky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Červencová inflace (-0,1 %, m/m a 0,5 %, y/y) byla těsně pod očekáváním trhu (meziměsíčně 0,0 % a meziročně 0,6 %). Meziroční výsledek byl ještě o dvě desetiny procentního bodu pod aktuálně sníženým odhadem centrální banky, informuje Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

V meziměsíčním srovnání byly hlavní příčinou meziměsíčního poklesu potraviny. V důsledku slev zlevnilo i oblečení a obuv. Téměř jedinou zdražující položkou jsou dovolené, kde navzdory levné ropě došlo ke zvýšení cen oproti červnu o dalších 12,8 %. 

Vliv cen potravin byl zásadní i z meziročního pohledu - z červnového meziročního zdražení o 0,6 % přešly ceny v červenci naopak do meziročního poklesu o rovné 1 %. Nezanedbatelný vliv měla zelenina, která nejsilněji podléhá sezonním výkyvům a v červenci byla o 2,7 % levnější než před rokem. Pohonné hmoty byly v meziročním srovnání levnější o 10,8 %.

Opačným směrem – tedy na zvyšování cenové hladiny - působilo zdražení tabákových výrobků o 8,6 % a dovolených o 6,8 %.

I když spotřebitelská důvěra i poptávka sílí a ekonomika se začíná blížit potenciálu, růst spotřebitelských cen zůstává utlumený. I v dalších měsících inflace pravděpodobně zůstane pod 1 % a průměrný celoroční růst dosáhne přibližně 0,5 %. Důležité bude sledovat ceny ropy, jejichž aktuální hladina je podstatným důvodem sníženého inflačního výhledu. Nejistotou lze označit vývoj cen potravin v souvislosti s letošní úrodou.

Podle nové srpnové prognózy ČNB nedosáhne růst cen inflačního cíle dříve než v roce 2017. Je třeba velmi ocenit odvahu centrální banky za to, že odchylku inflace od cíle začala připouštět. Banka nově již neuvádí možnost dalšího zvýšení hladiny kurzového závazku (tedy hlubší oslabení měny) v případě potřeby dalšího měnového uvolnění. To je dobře, protože další uvolňování měnové politiky by při aktuální síle hospodářského růstu postrádalo smysl. Současně je velmi pravděpodobné, že centrální banka opustí kurzový závazek na samém začátku třetího čtvrtletí 2016. 

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.